Ένα επώνυμο blog που γράφει και αναδημοσιεύει θέματα που αφορούν τον Καποδιστριακό Δήμο Πάργας. Oι αναρτήσεις του δεν αποτελούν υποχρεωτικά και άποψη του διαχειριστή
Για αναρτήσεις και διαφωνίες επώνυμα στη διεύθυνση tessas@freemail.gr

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Στα μαύρα του τα χάλια ο τουρισμός.


Συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου για την περιοχή της Ηπείρου
Χρήστος Ζήγος: «Ζούμε το χειρότερο σενάριο»

    Η συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου στο διάστημα των δυο μηνών αποτελεί το χειρότερο σενάριο για όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού. Αυτό ακριβώς όμως συνέβη φέτος τουλάχιστον για την περιοχή της Ηπείρου και ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου Χρήστος Ζήγος, το συνόψισε την κατάσταση με τη φράση: «Ζούμε το χειρότερο σενάριο».
    Η οικονομική κρίση χτύπησε ήδη τον τουρισμό στην περιφέρεια της Ηπείρου και μάλιστα δυνατά. Πολλές από τις επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη λειτουργήσει και ενδεχόμενα να μην ανοίξουν καν τις πόρτες τους για τη φετινή χρονιά, ενώ δεν είναι λίγες εκείνες που ενδέχεται αν βάλουν οριστικά λουκέτο, λόγω και των νέων φορολογικών μέτρων και των υποχρεώσεων που προστίθενται.
Αναλυτικότερα ο γραμματέας της Ηπειρωτικής Ομοσπονδίας των Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων, ανέφερε, πως η οικονομική κρίση και παράλληλα ο βροχερός καιρός του Ιουνίου έχουν προκαλέσει σοβαρότατο πλήγμα στην τουριστική σεζόν της περιοχής, που μειώθηκε χρονικά και ποσοτικά.
    Η συρρίκνωση της περιόδου των διακοπών στους δυο μήνες, παράλληλα με τη μείωση του χρόνου διαμονής και τον περιορισμό της κατανάλωσης, έχει οδηγήσει ένα μέρος των ιδιοκτητών τουριστικών επιχειρήσεων σε σκέψεις αναφορικά με το αν θα λειτουργήσουν για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν. Κι αυτό διότι όπως ο κ. Ζήγος είπε: «Πολλοί με βάση και τις νέες φορολογικές απαιτήσεις βλέπουν ότι είναι ασύμφορη η λειτουργία για μόνο δυο μήνες, ενώ την ίδια στιγμή πλήγμα δέχονται οι τουριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή από την μείωση των τιμών κατά 10% που ζητούν οι τουριστικοί πράκτορες στις συμφωνίες οι οποίες δεν έχουν κατοχυρωθεί με συμβάσεις από το παρελθόν».
    Από την κατάσταση αυτή που έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με τον κ. Ζήγο διασώζονται μόνο κάποιες μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε Πάργα και Σύβοτα που λειτουργούν με οργανωμένο τουρισμό και με συμβάσεις με τουρ οπερέϊτορς από το παρελθόν, ενώ οι υπόλοιπες πλήττονται σημαντικά.
    Συνολικά η μείωση που μέχρι στιγμής καταγράφεται για τη συγκεκριμένη περίοδο σε σχέση με την περυσινή εποχή φτάνει στο 20% σε ότι αφορά τις κρατήσεις, αλλά παράλληλα πολύ σοβαρή είναι η μείωση σε επίπεδο χρόνου διαμονής που αγγίζει το 50%, δηλαδή, οι διακοπές περιορίζονται στο μισό ή και ακόμη χειρότερα κατά περιπτώσεις στο 1/3, του προηγούμενου χρόνου.
«Πλέον όσοι πελάτες έρχονταν μια εβδομάδα για να κάνουν τα καλοκαιρινά τους μπάνια τώρα περιορίζονται στο τριήμερο. Και όσοι από την ενδοχώρα της Ηπείρου έρχονταν σε τριήμερα για να απολαύσουν τα μπάνια τους, τώρα δεν κλείνουν καθόλου δωμάτια για να μείνουν αλλά πηγαινοέρχονται ακόμη και αν μένουν στα Ζαγοροχώρια ή και πιο μακριά. Βέβαια η βενζίνη έχει αυξηθεί κατακόρυφα αλλά κάνουν τους υπολογισμούς τους και φυσικά αν προσθέσεις διαμονή, φαγητό, ποτό του τριημέρου, τα έξοδα είναι περισσότερα. Οπότε δεν μένουν καθόλου και πηγαινοέρχονται», εξήγησε ο κ. Ζήγος.
    Αναφορικά με τον περιορισμό της κατανάλωσης στις επιχειρήσεις που επίσης δραστηριοποιούνται κοντά στους θερινούς προορισμούς, ο ίδιος μας μετέφερε με πολύ απλό και παραστατικό τρόπο την εικόνα που επικρατεί: « Τι να σας πω. Μία μπύρα στα δυο. Το ποτό στα δυο για να περάσει η βραδιά και κυρίως η κατανάλωση έχει αυξηθεί στα σούπερ μάρκετ όπου αγοράζουν τρόφιμα και ποτά και τα καταναλώνουν στα δωμάτια τους. Ακόμη και όσοι έρχονται για μπάνια δεν πλησιάζουν εύκολα πια τα εστιατόρια. Το φαγητό τους το φέρνουν μαζί τους από το σπίτι και τα τάπερ δίνουν και παίρνουν στην παραλία. Ο κόσμος έχει μαζευτεί πολύ για να τα βγάλει πέρα και οι προβλέψεις δεν είναι αισιόδοξες και για τη συνέχεια», είπε ο κ. Ζήγος, ο οποίος πρόσθεσε ότι μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας σεζόν, θα υπάρξουν νέες συνδικαλιστικές δράσεις, στα πλαίσια της Ομοσπονδίας και θα συζητηθούν εκεί όλα τα θέματα ενώ τότε θα γίνει και ο συνολικός απολογισμός.


Αναδημοσίευση από το Blog, thesprotia-news.

Δεν υπάρχουν σχόλια: