Ένα επώνυμο blog που γράφει και αναδημοσιεύει θέματα που αφορούν τον Καποδιστριακό Δήμο Πάργας. Oι αναρτήσεις του δεν αποτελούν υποχρεωτικά και άποψη του διαχειριστή
Για αναρτήσεις και διαφωνίες επώνυμα στη διεύθυνση tessas@freemail.gr

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Ο Καλλικράτης και η Πάργα.

Ο Δήμος Πάργας είναι σαν ένα «ηπειρωτικό νησί». Ανοιχτή επιστολή στον Γ. Ραγκούση
27/5/2010
Κύριε Υπουργέ,

   Πολλές φορές στο τελευταίο τετράμηνο σας ακούσαμε να αναφέρεστε στη «διαβούλευση» για την διοικητική μεταρρύθμιση - Πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, αλλά φαίνεται ότι πραγματικά οι αποφάσεις ήταν ειλημμένες, και η «διαβούλευση» απλά για λαϊκή κατανάλωση.
   Εν πάση περιπτώσει, στο πλαίσιο αυτής της παράξενης και μονόπλευρης, αν μη τι άλλο, διαβούλευσης, στο Σχέδιο Νόμου για την ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, πολλές φορές τέθηκε υπόψη σας η ειδική περίπτωση του Δήμου Πάργας, που έχει το μοναδικό χαρακτηριστικό να μην έχει γεωγραφική συνέχεια με τους γειτονικούς δήμους του Νομού Πρεβέζης στον οποίο ανήκει, στοιχείο που μέχρι σήμερα δείχνετε ή κάνετε πως το αγνοείτε.
   Ο Δήμος Πάργας είναι σαν ένα «ηπειρωτικό νησί» διότι μεταξύ των ορίων του και των ορίων του πλησιέστερου σε αυτόν Δήμου, του Νομού Πρέβεζας, μεσολαβεί μία λωρίδα γής που ανήκει στον Νομό Θεσπρωτίας.
   Εκ του λόγου αυτού, ο Δήμος Πάργας ζήτησε να διατηρήσει την διοικητική του αυτοτέλεια στο πλαίσιο του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, σε εφαρμογή των διατάξεων του Συντάγματος της Ελλάδος (του Άρθρου 101 παράγραφος 2) στη βάση των οποίων δεν είναι δυνατόν να «συνενωθεί με άλλο Δήμο, και ο προκύπτων νέος Δήμος να μην έχει την απαιτούμενη γεωγραφική συνέχεια».
   Ήταν εκπεφρασμένη επιθυμία των κατοίκων του Δήμου Πάργας, ήδη από τον Αύγουστο 2008 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάργας, να διατηρήσει ο Δήμος Πάργας την διοικητική του αυτοτέλεια στο πλαίσιο του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, τεκμηριώθηκε νομικά, και άλλωστε καλύφθηκε και από Σας προσωπικά στην εισηγητική ομιλία σας κ. Ραγκούση, στο Υπουργικό Συμβούλιο της 28.4.2010:Γ. Ραγκούσης 28.4.2010 «5. Δεν είναι, όπως είναι προφανές, δυνατό να συνενωθούν.
   Δήμοι χωρίς εδαφική συνέχεια για προφανείς συγκοινωνιακούς αλλά και όχι μόνο λόγους».
   Ζητούμε λοιπόν, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, να διορθώσετε την αδικία που εμπεριέχεται στο Νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό ψήφιση στη Βουλή, και να αποδεχθείτε με τροποποίηση την διατήρηση της διοικητικής αυτοτέλειας του Δήμου Πάργας, για τον λόγο αυτό, περίπτωση ΜΟΝΑΔΙΚΗ στην Ελλάδα, αποδεικνύοντας έτσι ότι και σεις σέβεστε το Σύνταγμα και τις διατάξεις του.

Ένας πολίτης της Πάργας

Αναδημοσίευση από τη σελίδα, e-aftodioikis.

Δεν υπάρχουν σχόλια: