Ένα επώνυμο blog που γράφει και αναδημοσιεύει θέματα που αφορούν τον Καποδιστριακό Δήμο Πάργας. Oι αναρτήσεις του δεν αποτελούν υποχρεωτικά και άποψη του διαχειριστή
Για αναρτήσεις και διαφωνίες επώνυμα στη διεύθυνση tessas@freemail.gr

Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Το έθιμο Του Σωτήρος.

   Πανηγυρικά γιορτάστηκε χθές η Μεταμόρφωση Του Σωτήρος Χριστού στην Πάργα. Μετά την λειτουργία που τελέστηκε στον παλαιό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, βάση παλαιού εθίμου, η εικόνα της κοιμήσεως της Θεοτόκου, που βρίσκεται σε αυτό το Ναό, μεταφέρθηκε με λιτανεία μέσω θαλάσσης με βάρκες, στο εκκλησάκι της Παναγίας που βρίσκεται στο νησάκι της Πάργας.
   Η εικόνα της Θεοτόκου θα μείνει στο νησάκι , όπου θα γιορταστεί το δεκαπενταύγουστο και θα επιστρέψει στην Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στις 29 Αυγούστου. Πλήθος πιστών ακολούθησαν την λιτανεία της εικόνας μέχρι το νησάκι, που συνοδεύονταν από την Φιλαρμονική του Δήμου Λούρου.
   Η μεταφορά της εικόνας στο νησάκι γίνεται , γιατί όπως αναφέρει η παράδοση πριν από πολλά χρόνια που η πόλη της Πάργας ήταν ψηλά στο οροπέδιο του βουνού Μπετσοβολιό (τώρα αναφέρεται σαν θέση παλιόπαργα), την ημέρα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού ένας βοσκός που είχε τα ζωντανά του στην θάλασσα βρήκε την εικόνα της Παναγίας στο νησάκι και την μετέφερε στην Πάργα. Και η εικόνα με θαυματουργό τρόπο ξαναγύρισε από την Παλιόπαργα και πάλι στο νησάκι. Εκεί στο σημείο που βρέθηκε, χτίστηκε εκκλησία στο όνομα της Παναγίας, και από τότε κάθε τέτοια εποχή η εικόνα μεταφέρεται με λιτανεία στο νησάκι της παναγίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: