Ένα επώνυμο blog που γράφει και αναδημοσιεύει θέματα που αφορούν τον Καποδιστριακό Δήμο Πάργας. Oι αναρτήσεις του δεν αποτελούν υποχρεωτικά και άποψη του διαχειριστή
Για αναρτήσεις και διαφωνίες επώνυμα στη διεύθυνση tessas@freemail.gr

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Μια τουρκάλα από την Πάργα.

Η συνέντευξη που έδωσε η Νεσχάν Μουλαζίμ στο maximonline.gr , από τη σελίδα pamkgyzi.blogspot.com

« ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΕΣΧΑΝ;
Είναι ένα λουλούδι που φυτρώνει στο βυθό του ωκεανού. Δεν νομίζω να υπάρχει καμιά άλλη Νεσχάν, είναι πολύ σπάνιο. Στην Τουρκία είχα βγει πρώτη στα καλλιστεία το 1995 και με θυμούνται ακόμα, γιατί τους μένει το όνομα.

ΠΩΣ ΠΗΡΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ…
Είχα έρθει με μια φίλη μου το 2001 για διακοπές. Είχα βγάλει εισιτήρια για μία βδομάδα. Από τότε έχουν περάσει οκτώ χρόνια και, όπως βλέπεις, είμαι ακόμα εδώ.

ΔΗΛΑΔΗ, ΗΡΘΕΣ ΓΙΑ ΕΠΤΑ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΧΕΙΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΟΚΤΩ ΧΡΟΝΙΑ;
Ακριβώς. Φαντάσου ότι για τέσσερα χρόνια δεν πήγα ούτε μία φορά στην Τουρκία. Τους πρώτους επτά μήνες, μάλιστα, έμενα στο σπίτι μιας φίλης. Δεν είχα προγραμματίσει τίποτα. Είχα έρθει στην Αθήνα με μια μικρή βαλίτσα, ενώ είχα πάρει τον μπαμπά μου για να του πω ότι θα έμενα άλλες τέσσερις μέρες επειδή μου πρότειναν μια επίδειξη μόδας. Οι τέσσερις μέρες έγιναν τέσσερα χρόνια!

ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΣΟΥ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
Όχι. Είχα έρθει και νωρίτερα, για μια φωτογράφιση που κάναμε δέκα Τουρκάλες και δέκα Ελληνίδες, αλλά αυτό ήταν μόνο για δύο μέρες. Όμως η καταγωγή μου είναι από την Ελλάδα. Ο μπαμπάς μου είναι από την Πάργα και μιλάει ελληνικά σαν Έλληνας, ενώ η γιαγιά μου, έπειτα από μια ζωή ολόκληρη στην Τουρκία, ακόμα δεν μιλάει τούρκικα. Επειδή η γιαγιά μου με μεγάλωσε, τα ελληνικά μού ήταν πολύ οικεία, παρά το ότι δεν τα μιλούσα. Όταν ήρθα, πάντως, στην Ελλάδα, έλεγα μόνο «καλημέρα», «τι κάνεις;» και «δεν καταλαβαίνω».

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ! ΤΟΤΕ, ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΚΑΝΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ! ΜΙΛΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ.
Κι όμως, δεν έκανα ποτέ μάθημα. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις ελληνικά είναι να βλέπεις τηλεόραση, κι εγώ το πρώτο διάστημα περνούσα ώρες ολόκληρες μπροστά στην τηλεόραση. Πάντως, όλοι μου κάνουν πλάκα και μου λένε ότι μιλάω ελληνικά σαν Θεσσαλονικιά. Βάζω μερικά λάμδα παραπάνω απ’ ό,τι πρέπει!

Ε, ΜΙΑ ΧΑΡΑ, ΤΟΤΕ! ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΗΜΗ ΕΞΑΛΛΟΥ…
Μα το ξέρω! Είναι οι πιο ωραίες γυναίκες στην Ελλάδα. Όποτε πάω στη Θεσσαλονίκη, πάντα μου κάνουν εντύπωση. Και είναι πάντα περιποιημένες στην τρίχα. Όπως και στη Σμύρνη…

ΛΕΝΕ ΟΤΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΟΙΑΖΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ.
Δεν μοιάζουν απλώς, είναι ίδιες, ειδικά η παραλία της Σμύρνης. Αν δεις δύο φωτογραφίες, θα το καταλάβεις. Και οι άνθρωποι μοιάζουν όμως. Εγώ πάντα το λέω ότι θα ήθελα πάρα πολύ να μείνω στη Θεσσαλονίκη. Νομίζω ότι μου πάει πολύ και μου θυμίζει την πατρίδα μου.

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕΣ «ΠΑΤΡΙΔΑ», ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΘΕΩΡΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΤΟΥΡΚΑΛΑ Ή ΕΛΛΗΝΙΔΑ;
Στην Τουρκία γεννήθηκα, στην Τουρκία μεγάλωσα και αυτή θα είναι η πατρίδα μου για πάντα. Από την άλλη, στην Ελλάδα περνάω εκπληκτικά. Όλοι μου έχουν φερθεί άψογα και νομίζω ότι δεν θα φύγω ποτέ από δω. Είναι η δεύτερη πατρίδα μου.

ΣΤΗ ΜΑΜΑ ΣΟΥ ΤΟ ΕΙΠΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΟΤΕ ΠΙΣΩ;
Ναι, της το είπα πρόσφατα, και ομολογώ ότι δεν ενθουσιάστηκε με την ιδέα. Τι να γίνει; Πλέον εδώ είναι όλοι οι φίλοι μου, εδώ είναι ο έρωτας της ζωής μου και εδώ νομίζω ότι θα κάνω την οικογένειά μου.

ΘΑ ΑΦΗΝΕΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΑ;
Παλιότερα θα σου απαντούσα αρνητικά, πλέον όμως έχουν αλλάξει τα πράγματα. Για τον άνθρωπο με τον οποίο είμαι τώρα μαζί θα τα άλλαζα όλα. Το σημαντικό είναι να περνάς καλά, κι εγώ εδώ και εννιά μήνες ζω την καλύτερη φάση της ζωής μου.

ΖΗΛΕΥΕΙΣ, ΓΕΝΙΚΑ;
Ναι, ζηλεύω. Πολύ! Δεν θα φτάσω στις κατινιές να ψάξω κινητά ή e-mail, αλλά ζηλεύω αρκετά. Αν, δηλαδή, είμαι έξω με το φίλο μου και δω ότι κάποια τον κοιτάζει περίεργα και του την πέφτει, δεν θα πω τίποτα. Δεν θα του μιλήσω, αυτή όμως δεν θα μου γλιτώσει. Θα την πλακώσω, και θα έχω και δίκιο!

ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ;
Ευτυχώς, όχι, αλλά αυτή που θα το κάνει θα μετανιώσει!

ΜΙΑ ΤΟΥΡΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΛΟΙΠΟΝ… ΠΩΣ ΣΕ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΜΕ ΩΣ ΛΑΟΣ;
Πολύ όμορφα. Όλοι ήταν πολύ καλοί μαζί μου. Αλλά έχω περάσει και κάποιες «περίεργες» στιγμές.

ΕΛΑ, ΒΡΕ ΝΕΣΧΑΝ, ΤΩΡΑ! ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΕ ΠΕΙΡΑΖΕ ΕΣΕΝΑ; ΕΙΣΑΙ 1,85 Μ., ΚΟΥΚΛΑ, ΟΛΟ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΟΙΤΑΝΕ ΟΠΟΥ ΠΑΣ…
Θα σου πω: Μια μέρα ήμουν στο Κολωνάκι και έκανα βόλτα. Ήταν η εποχή που έπαιζε η Φενέρμπαχτσε με τον Παναθηναϊκό. Ξαφνικά, ενώ προχωρούσα, άκουσα κάποιον να βρίζει. Επειδή ήταν πίσω μου, δεν έδωσα σημασία. Γύρισα το κεφάλι μου και είδα δύο τύπους να με βρίζουν και μια πέτρα να κατευθύνεται απειλητικά προς το κεφάλι μου. Δεν έχω τρέξει πιο γρήγορα στη ζωή μου! Για τρεις μέρες δεν βγήκα από το σπίτι μου. Αν εξαιρέσεις αυτό το περιστατικό, δεν έχω κανένα παράπονο.

ΜΑΛΑΚΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ. ΚΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΟΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΣΑΙ ΜΑΖΕΥΕΙ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ.
Έτσι είναι, αλλά δεν μπορώ να ακούω μοντέλα να λένε ότι δεν είχαν άλλη επιλογή και έγιναν «βίζιτες» ή πήραν ναρκωτικά. Πάντα μπορείς να κάνεις κάτι άλλο για να βγάλεις λεφτά. Πήγαινε να δουλέψεις σε ένα μπαρ ή κάνε μια άλλη δουλειά. Είναι ανάγκη να γίνεις «βίζιτα»;

ΠΕΣ ΜΟΥ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ: ΟΙ ΠΑΡΕΕΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΙΝΓΚ;
Ναι, οι καλύτερες μου φίλες είναι κι αυτές μοντέλα. Η Βάσω Κολυδά, η Άντζελα Ευριπίδη, η Βασιλική Τσεκούρα… Κάνουμε παρέα, βγαίνουμε μαζί. Δεν είναι ότι λέμε «πάμε να βγούμε μοντελοπαρέα». Απλώς, αυτές είναι οι φίλες μου. Είναι σαν οικογένειά μου ύστερα από τόσα χρόνια! (σ.σ.: Όσο μιλάμε, το τηλέφωνό της χτυπάει δύο φορές. Την πρώτη φορά είναι η Βάσω και τη δεύτερη η Άντζελα). Με παίρνουν γιατί έχω χρόνια να κάνω φωτογράφιση σε αντρικό περιοδικό και με ρωτάνε αν τα πέταξα όλα έξω! (σ.σ.: Γελάει.) Ας πάρουν το περιοδικό να με δουν!

ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ, ΟΤΑΝ ΒΓΑΙΝΕΤΕ ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΑΪΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ.
Έχει πλάκα! Εντάξει, λογικό είναι. Είμαστε όμορφες, ψηλές… Ε, μας κοιτάνε, αλλά σπάνια έρχονται να μιλήσουν. Έχουν αλλάξει τα πράγματα. Αντί να είναι οι άντρες οι κυνηγοί, είναι οι γυναίκες αυτές που κυνηγάνε. Άσε που οι μισοί είναι γκέι. Ειδικά στη δουλειά μου μιλάς σε κάποιον και δεν ξέρεις πώς να του φερθείς. Δεν μπορείς να καταλάβεις με τίποτα.

ΕΙΣΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΓΥΝΑΙΚΑ. ΕΙΣΑΙ ΟΡΙΤΖΙΝΑΛ ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΣΣΑ;
Βέβαια! Του μαγειρεύω, τον προσέχω, του πάω το πρωινό στο κρεβάτι. Κάνω τα πάντα.

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΘΕ ΑΝΤΡΑ… ΤΙ ΟΜΑΔΑ ΕΙΣΑΙ;
Στην Ελλάδα είμαι ΑΕΚ. Μου άρεσε πολύ όταν μου εξήγησαν τι σημαίνουν τα αρχικά (σ.σ.: Αθλητικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών) και βοήθησε λίγο και το γεγονός ότι κι ο φίλος μου είναι ΑΕΚ. Στην Τουρκία είμαι Γαλατάσαραϊ. Σαν να λέμε Παναθηναϊκός. Και η Φενέρμπαχτσε είναι ο Ολυμπιακός.

Η ΑΕΚ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ;
Η Μπεσίκτας! Οι άλλοι δύο μαλώνουν μεταξύ τους και η Μπεσίκτας είναι στη μέση. Όπως και η ΑΕΚ, δηλαδή.

Ο ΦΙΛΟΣ ΣΟΥ ΣΕ ΒΑΖΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΜΙΛΑΣ ΤΟΥΡΚΙΚΑ;
Ναι, όλη την ώρα. Μου λέει ότι τον τρελαίνει να του μιλάω τούρκικα. Του έχω μάθει το αλφάβητο και τις βασικές εκφράσεις. Στο τηλέφωνο κάνει εξάσκηση και μου μιλάει στα τούρκικα αρκετές φορές.

ΠΕΣ ΜΟΥ ΚΑΤΙ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΟΥ.
Τι θες να σου πω;

ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ. ΤΙ ΒΑΘΜΟ ΒΑΖΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΟΥ;
Sezik! (σ.σ.: Οκτώ.)

ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ;
Λες να ακουστώ ψώνιο; On! (σ.σ.: Δέκα.)

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΑΝΩ ΣΟΥ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ;
Δεν ξέρω. Εσύ ποιο λες;

ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΣΟΥ.
Ναι, πολλοί μου το λένε αυτό, αλλά εγώ προτιμώ… την belim (σ.σ.: τη μέση). Έχω ωραία λακκάκια.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ. ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΤΟΣΟ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ ΤΟ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΣΕΞ;
(σ.σ.: Γελάει και κοκκινίζει.) Εμείς, πάντως, δεν το λέμε «οθωμανικό». Το λέμε «ελληνικό», οπότε μάλλον ξέρετε καλύτερα στην Ελλάδα. »

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Αλβανοί hackers.

    Όπως κάθε μέρα έτσι και σήμερα μπήκα στη σελίδα «Σαν σήμερα», για να δω τα ιστορικά γεγονότα της ημέρας και τι να δω! Αλβανοί hackers έχουν εισβάλει στον κώδικα της σελίδα πειράζοντας την. Μέσα στην αρχική σελίδα έγραψαν ένα μικρό κείμενο στα αγγλικά, τα ψευδώνυμα τους και έβαλαν και ένα μουσικό κομμάτι.

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Πρόσκληση

«Εκδήλωση για την πράσινη επιχείρηση 2010»

Το επιμελητήριο Πρέβεζας, μέλος της «διαχειριστικής Ευρωπαϊκών προγραμμάτων δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου – Ηπείρου & Ιονίων Νήσων», εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ ενδιάμεσου φορέα επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα», στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013 και της υλοποίησης του ΕΠΑΝ ΙΙ, καλεί τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών που δρουν υποστηρικτικά σε αυτές, να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του προγράμματος:
«Πράσινη επιχείρηση 2010»

Η εκδήλωση θα γίνει στο Επιμελητήριο Πρέβεζας
Στις 31 Μαΐου 2010, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00.

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Parga. Ινδική παραδοσιακή μουσική.

   «... Πρόκειται για μία μυσταγωγία ήχων και ρυθμού, μία εμπειρία πνευματικής και συναισθηματικής μεταφοράς με όλο το βάρος αυτών των λέξεων.
   Με παραδοσιακά παμπάλαια ινδικά μουσικά όργανα που παίζουν οι κορυφαίοι αυτοί μουσικοί, ειδικοί και χρόνια πολλά εκπαιδευμένοι, με συναυλίες παγκοσμίως και με μεγάλη απήχηση, μας μεταφέρουν νοερά σ΄άλλους τόπους και εικόνες.
   Εικόνες και τόπους όχι ακριβώς υλικές, αλλά και πνευματικές, μας δίνουν μία ηρεμία και μία ενδοσκόπηση, την γαλήνη που βρίσκεις μέσα σου, όταν ακούς αυτήν την ρυθμική χαρούμενη, παράξενα οικεία, ξένη μουσική…»

Θα εμφανιστούν οι καλλιτέχνες sangit :

Uday Bhawalkar (Dhrupad singer) - Ουντάι Μπαβάλκαρ
Pandit Sri Kant Mishra (Pakhawaj) – Πανντίτ Σρι Καντ Μίσρα
Vinod Lele (Tabla) – Βινότν Λέλε
Shrawani Biswas (Sitar) – Στραβάνι Μπισβάς
Shruti Biswas (Kathak Dance) – Σρούτι Μπισβάς

Παράσταση Ενετικό Κάστρο Πάργας Σάββατο 5 Ιουνίου 2010,
ώρα 20.00,
είσοδος ελεύθερη.


Κείμενο από τη σελίδα titikaschoice.blogspot.com

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Το κιόσκι στη Λιθίτσα.

   Αποκαταστάθηκε από το Δήμο Πάργας το ξύλινο κιόσκι, στην άκρη του δρόμου στην περιοχή Λιθίτσα. Το κιόσκι τοποθετημένο εδώ και χρόνια σε αυτή τη θέση ξεκούραζε στο παγκάκι του πολλούς διερχόμενους που απολάμβαναν την όμορφη θέα της Πάργας. Τον περασμένο χειμώνα δεν άντεξε την κακοκαιρία και τα πολλά νερά διάβρωσαν το έδαφος με αποτέλεσμα να πάρει επικίνδυνη κλίση. Έτσι το δημαρχείο έκανε νέες βάσης και το ξανά τοποθέτησε στην παλιά του θέση με ασφάλεια.

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Καράτε στην Πάργα

18ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα
GOJU – ΚΑΙ ΚΑΡΑΤΕ
Κλειστό γυμναστήριο Πάργας
Έναρξη αγώνων 9:00 π.μ
Χορηγοί
Δήμος Παξών
Καφετέρια – Μπαρ «Κάραβελ», παραλία Πάργας
Κτηματομεσιτικό γραφείο – Δ.Δώνης
Παγωτά Δέλτα – Σπ.Τασούλας
Τέντες – Γ.Σαραλιώτης

Υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Πρέβεζας

Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Οι κράμπες και η αντιμετώπiση τους.

   «Οι περισσότεροι από μας έχουν βιώσει τον πόνο που προκαλεί μια μυϊκή κράμπα. Συνήθως έρχεται από εκεί που δεν την περιμένει κανένας και πολλές φορές είναι η αιτία να διακοπεί η συμμετοχή στην προπόνηση ή τον αγώνα. Οι μυϊκές κράμπες μπορούν να συμβούν σε όλους τους αθλητές, ακόμα και σ αυτούς που φαινομενικά βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση.
   Ας δούμε όμως τι μπορεί να προκαλέσει αυτό επίπονο συμβάν και πως μπορούμε να δράσουμε προληπτικά.
   Η μυϊκή κράμπα είναι στην ουσία μια ακούσια ισχυρή μυϊκή συστολή. Δυο διαφορετικά μεταξύ τους αίτια (όταν δεν υπάρχουν άλλες παθολογικές καταστάσεις) φαίνεται ότι τις προκαλούν.
   Μια κράμπα μπορεί να προκληθεί από την υπερβολική κόπωση και υπερφόρτωση του μυός. Στις περιπτώσεις αυτές διαταράσσεται η φυσιολογική λειτουργία του νευρομυϊκού συνόλου με αποτέλεσμα την πρόκληση ισχυρής μυϊκής συστολής. Όταν η κράμπα προκαλείται από υπερκόπωση, τα συμπτώματα είναι "τοπικά" αφορούν δηλαδή μόνο το συγκεκριμένο μυ και τις υπερφορτωμένες μυϊκές ίνες.
   Για την αντιμετώπιση αυτού του είδους μυϊκής κράμπας συνιστάται φυσικά η άμεση διακοπή οποιασδήποτε δραστηριότητας και η διάταση του μυός που έχει υποστεί κράμπα. Στη συνέχεια απαιτείται ανάπαυση και ειδικές ασκήσεις διατάσεων για να επανέλθει ο μυς στο κανονικό του μήκος. Για την πρόληψη εμφάνισης τέτοιων φαινομένων ενδεχομένως να χρειάζεται ο επανασχεδιασμός του προγράμματος, μιας και ενδέχεται ο όγκος, η ένταση και η συχνότητα των προπονήσεων να είναι πολύ αυξημένη και ο αθλητής να βρίσκεται σε κατάσταση υπερκόπωσης.
   Μυϊκές κράμπες όμως μπορεί να προκληθούν από την υπερβολική εφίδρωση και την επακόλουθη απώλεια νατρίου μέσω του ιδρώτα, ιδιαίτερα όταν ένας αθλητής γυμνάζεται σε θερμό περιβάλλον. Τέτοιου είδους κράμπες παρατηρούνται ακόμα κι όταν η άσκηση δεν είναι ιδιαίτερα έντονη.
   Το νάτριο, καθώς και άλλοι ηλεκτρολύτες (κυρίως το χλώριο) είναι υπεύθυνοι για την κατακράτηση υγρών στο σώμα, έτσι ώστε να αποφεύγεται η αφυδάτωση του οργανισμού. Η μεγάλη απώλεια ηλεκτρολυτών και ιδιαίτερα του νατρίου, καθώς και η αφυδάτωση επιβαρύνουν ιδιαίτερα τη λειτουργία του οργανισμού, οδηγούν στην άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος, στη μείωση της απόδοσης και στην εμφάνιση μυϊκών κραμπών.
Όταν προκαλούνται κράμπες τα επίπεδα του νατρίου, έχουν ήδη πέσει πολύ χαμηλά. Ο ρυθμός πτώσης του επιπέδου του νατρίου εξαρτάται από το ρυθμό εφίδρωσης του κάθε αθλητή, την συγκέντρωση του νατρίου στον ιδρώτα και την πρόσληψη νατρίου από τη δίαιτα. Αν και για την εμφάνιση μυϊκών κραμπών θεωρούνται σημαντικοί κι άλλοι ηλεκτρολύτες, τελικά οι αθλητές που παθαίνουν κράμπες έχουν χαμηλά επίπεδα νατρίου και χλωρίου.
   Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει όταν η κράμπες προκαλούνται λόγω της κόπωσης, όταν η μυϊκή κράμπα οφείλεται στην απώλεια νατρίου, η σύσπαση δεν περιορίζεται τοπικά σε ένα μυ αλλά "πηδάει" από το ένα μέρος του μυός σε άλλο και πολλές φορές από εμφανίζονται κράμπες και σε άλλους μύες.
   Στην περίπτωση αυτή, η αντιμετώπηση βασίζεται στην άμεση αποκατάσταση των επιπέδων νατρίου. Στην πρώτη ένδειξη ότι επίκειται κράμπα (ελαφρύς τοπικός σπασμός ) συνιστάται η άμεση κατάποση διαλύματος που θα περιέχει νάτριο, όπως για παράδειγμα 0,5 λίτρα διαλύματος ηλεκτρολύτη - υδατάνθρακα, με 3 γρ. αλατιού. Αν τελικά η κράμπα δεν αποφευχθεί, τότε πάλι ο μυς χρειάζεται άμεση διάταση και φυσικά ο αθλητής πρέπει να σταματήσει τη δραστηριότητα. Επίσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσει να ενυδατώνεται καταναλώνοντας υγρά που περιέχουν όμως ηλεκτρολύτες. Η κατανάλωση ηλεκτρολυτών είναι πολύ σημαντική μιας και όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, είναι υπεύθυνοι για την κατακράτηση του νερού που καταναλώνεται.
   Η καλύτερη αντιμετώπηση πάντως είναι η πρόληψη. Οι αθλητές πρέπει να ξεκινάνε την άσκηση, την προπόνηση ή τον αγώνα όντας ενυδατωμένοι κατάλληλα. Η κατάποση νερού πριν την προπόνηση, αλλά και μαζί με τα γεύματα, εξασφαλίζει τόσο την προμήθεια νερού όσο και των απαραίτητων ηλεκτρολυτών. Κατά τη διάρκεια του αγώνα οι αθλητές πρέπει να πίνουν ένα διάλυμα νερού με ηλεκτρολύτες κάθε 15 με 20 λεπτά, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι δυσάρεστες συνέπειες της αφυδάτωσης και της απώλειας νατρίου. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο "Αφυδάτωση και Αθλητική Προπόνηση".»

Από τη σελίδα sportstraining.gr

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Parga. Έρευνα για αιολικά πάρκα.

    «Η εξέλιξη του φαινομένου του θερμοκηπίου απόρροια της συνεχούς αύξησης των καύσεων απολιθωμένων καυσίμων (άνθρακες, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) και της παγκοσμίως εφαρμοζόμενης σπατάλης χρήσης τους στις μεταφορές έχουν κάνει πλέον επιτακτική την ανάγκη για αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (υδροηλεκτρική, αιολική, ηλιακή, βιομάζα, γεωθερμική) με την εγκατάσταση αντίστοιχων μονάδων παραγωγής, σε καταλλήλως επιλεγμένες θέσεις.
Η Ελλάδα έχει το δεύτερο καλύτερο αιολικό δυναμικό στην Ευρώπη, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο. Το τεχνικά εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό της Ελλάδας ανέρχεται σε 44 TWh/ έτος (αναλογεί σε εγκατεστημένη ισχύ περί τα 22 GW) και υπερκαλύπτει τη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα που είναι 41 TWh/έτος.
Η Ελλάδα έχει τη 10η θέση παγκοσμίως όσον αφορά το ρυθμό ανάπτυξης αιολικών πάρκων (31% για το έτος 2001-2002). Η εγκατεστημένη αιολική ισχύς στην Ελλάδα ανέρχεται σε 276 MW. Από αυτά, 36,5 MW ανήκουν στην ΔΕΗ και τα υπόλοιπα σε ιδιώτες…» Από τη σελίδα oikipa.gr

    Εδώ στην περιοχή της Πάργα εταιρία κατασκευής αιολικών πάρκων εδώ και αρκετούς μήνες έχει στήσει στα όρη Πάργας, ψιλούς πυλώνες με όργανα παρακολούθησης της ταχύτητας και κατεύθυνσης του αέρα με σκοπό την μελέτη της περιοχή για την κατασκευή αιολικών πάρκων. Πολύ πιθανών στο μέλλον, να δούμε να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια γιγάντιες ανεμογεννήτριες με σκοπό την παραγωγή της πράσινης ενέργειας.

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Η Πάργα επί ποδός.

   Μετά τις απαιτούμενες προσλήψεις με τους εποχιακούς υπαλλήλους ο Δήμος Πάργας ξεκίνησε τον καθαρισμό της Πάργας. Συνεργία του δήμου εδώ και μερικές μέρες ξεκίνησαν τον γενικό καθαρισμό της πόλης από σκουπίδια κλαδέματα στους δρόμους, βαψίματα στους τοίχους, και ότι χρειάζεται για την καθαριότητα και για το φετινό καλοκαίρι.

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Πάργα 20 Μαΐου.

   Η κακοκαιρία είναι κοντά μας, με κεραυνούς και αστροπελέκια από ότι φαίνετε στο χάρτη. Στην εικόνα ένας χάρτη από τη σελίδα blitzortung.de, που μας δείχνει για την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη των αριθμό των κεραυνών και των αστραπών που δημιουργούνται μέσα στο χρόνο, με ελάχιστη μέτρηση τα 20 λεπτά.
Για να δούμε τι θα γίνει το τριήμερο.

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Harley-Davidson στην Πάργα.

   Μια μεγάλη ομάδα με ευρωπαίους μηχανόβιους ήρθε και άραξε, εδώ και μερικές μέρες στην Πάργα. Όλοι τους έχουν μηχανές Harley-Davidson διάφορων μοντέλων και κυβισμών. Τα μαρσαρίσματα και ο χαρακτηριστικός μπάσος ήχος των μηχανών αυτών ακούγονται συνέχεια μέσα στην πόλη. Είναι μια ομάδα που θα συμμετάσχει, μαζί με πολλές ακόμα μηχανές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, στην μεγάλη πομπή που θα περάσει την γέφυρα του Ρίου Αντιρρίου (Χαρίλαου Τρικούπη), με το μακρύτερο κατάστρωμα (2.252 m) καλωδίωσης γέφυρας στον κόσμο στις 22 Μαΐου 2010. Το Super-Rally 2010 στην Πάτρα θα διαρκέσει από της 20 μέχρι της 24 Μαΐου.
   Περισσότερες πληροφορίες στη λέσχη Harley-Davidson στην Ελλάδα.

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Έναρξη Σχολείου Καταδύσεων.

   Στις 16 Μαίου 2010 ξεκίνησε για ομάδα εθελοντών της Ειδικής Διασωστικής Ομάδας Πολλαπλών Αποστολών εκπαίδευση στην αυτόνομη κατάδυση. Η εκπαίδευση έχει ως στόχο την επάνδρωση της Ομάδας Καταδύσεως της ΕΔΟΠΑ με νέα μέλη ώστε να καταστεί πιο εύκολη η επέμβαση της ΕΔΟΠΑ σε περίπτωση θάλάσσιου ατυχήματος με περισσότερα άτομα και μεγαλύτερη κατάρτιση.
   Η εκπαίδευση πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του POSEIDON DIVING στην Πάργα, από τον πιστοποιημένο εκπαιδευτή της ANDI κ. Παπανικολάου Τάσο, ο οποίος βρίσκετε σε συνεχή επαφή με την ΕΔΟΠΑ για την εκπαίδευση των εθελοντών αυτοδυτών της.

Η εκπαίδευση θα διαρκέσει ένα μήνα.

Από τη σελίδα rescuecommando.blogspot.com , φωτογραφεια από τη σελιδα poseidondiving.gr

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Πάργα 15 Μαΐου 2010.

    Χειμωνιάτικη εικόνα είχε η Πάργα από εχθές το απόγεμα. Ο καιρός χάλασε, ψιχάλισε και έβαλε λίγο αέρα. Όλες οι βάρκες μεταφέρθηκαν στο λιμανάκι του Βαλτού να προφυλαχτούν από την κακοκαιρία. Το βράδυ η βροχή που έπεσε ήταν αρκετή, και οι παράλιες σήμερα άδειασαν από τους τουρίστες. Από ότι λέγετε ο ήλιος θα μας ξανά ζεστάνει από την ερχόμενη τέταρτη, υπομονή το καλοκαίρι έφτασε.

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Ελλάς Τουρκία ?

Γιώργος Παπανδρέου - Ταγίπ Ερντογάν ?

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Υπόγειοι κάδοι σκουπιδιών στην Πάργα.

   Τελείωσε η κατασκευή του πρώτου υπόγειου κάδου σκουπιδιών στην Πάργα, δίπλα στο πρώτο δημοτικό σχολείο. Πρόκειται για υδραυλική κατασκευή που έχει τέσσερις κάδους κάτω από το έδαφος. Πάνω από το έδαφος υπάρχει κάδος συλλογής σκουπιδιών με πορτάκια και μηχανισμό που διανέμει τα σκουπίδια στους υπόγειους κάδους. Όταν οι κάδοι γεμίσουν τα πορτάκια εισόδου σκουπιδιών παύουν να ανοίγουν μέχρι το συνεργείο του δήμου να τους αδειάσει. Αν όλα πάνε καλά θα δούμε μερικούς ακόμα υπόγειους κάδους στην Πάργα. Για μια καθαρή και ποιο όμορφη Πάργα.

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Πάργα καλοκαίρι 2010

   'Έτοιμη η Πάργα και για το φετινό καλοκαίρι, ώστε να υποδεχτεί να φιλοξενήσει και να διασκεδάσει του τουρίστες, που θα την επισκεφτούν. Ίδη έχουν κάνει την άφιξη τους οι πρώτη ευρωπαίοι τουρίστες. Τα καταστήματα και κάθε λογής επιχειρήσεις σχεδόν όλα ανοιχτά και στην εντέλεια. Όλα αυτά ενόψει της εθνικής μας κρίσης, αλλά αισιοδοξούμε και ευχόμαστε για το καλύτερο, με καλύτερες τιμές και υπηρεσίες. Έτσι σας περιμένουμε και φέτος για να περάσετε αξέχαστες διακοπές στην όμορφη πόλη μας. Καλό σας ταξίδι.

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ η ζωή και τό εργο του.

   «Ο Παύλος Μελάς γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1870 στην Μασσαλία της Γαλλίας. Πατέρας του ήταν Μιχαήλ Γ. Μελάς (1833-1897) και μητέρα του η Ελένη, το γένος Βουτσινά, κόρη γνωστού Κεφαλλονίτη εμπόρου από την Οδησσό.
   Ο Παύλος Μελάς κατάγεται από τη μεγάλη και ιστορική οικογένεια των Μελάδων της Ηπείρου, με ρίζες που φθάνουν ως την Κωνσταντινούπολη (πριν την ’λωση), ανάμεσα στις πιο ισχυρές στρατιωτικές και πολιτικές οικογένειες του Βυζαντίου, των Κεφαλάδων ή κατά άλλους των Μελανιάδων (λόγω του χαρακτηριστικού μελαμψού χρώματος του προσώπου τους), ενώ κατά άλλους των Στρατηγόπουλων 1.
   Ο πατέρας του Παύλου, στη Μασσαλία, ασχολήθηκε με το εμπόριο και απόκτησε σημαντική περιουσία μεγάλο μέρος της οποίας, σύμφωνα με την παράδοση της οικογένειάς του, διέθεσε για εθνικούς και για κοινωνικούς σκοπούς. Δραστήρια κοινωνικά και εθνικά ήταν και η μητέρα του Παύλου.
   Το 1874 η οικογένεια Μελά έρχεται για να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα και κατοικούν στο κτίριο της οδού Πανεπιστημίου όπου βρίσκεται η Αθηναϊκή Λέσχη. Εκεί μεγαλώνει ο Παύλος με τα έξι αδέλφια του, το όμορφο, ψηλό και μελαχρινό αγόρι. Τα καλοκαίρια τους τα περνούν πότε στην Οδησσό και πότε στο Φάληρο, αλλά πιο συχνά στην Κηφισιά όπου ο πατέρας του κτίζει το εξοχικό τους σπίτι. Η μητέρα του, μεριμνά για όλους και για όλα, επιβλέπει και κατευθύνει το υπηρετικό προσωπικό, ράβει και πλέκει η ίδια για τα παιδιά της, φροντίζει για τους φτωχούς και γενικά, προσπαθεί να τους ικανοποιήσει όλους. Τα βράδυα με τον σύζυγο της, ομορφοντυμένη, παραβρίσκεται στις χοροεσπερίδες της κοσμικής - τότε - Αθήνας. Πολλές φορές, με ένα λαντώ (αμαξίδιο της εποχής) παίρνει τα παιδιά της να παίξουν στις εξοχές της Κηφισιάς, του Φαλήρου, του Ελαιώνα ή του Βασιλικού - τότε, Εθνικού σήμερα - Κήπου...»

Διαβάστε όλη την ιστορία της ζωής του Ήρωα εδώ.
Από τη σελίδα computer.gr

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Πάργα πρωτομαγιά 2010.

    Πλημμύρισε από επισκέπτες και φέτος η Πάργα για τον εορτασμό της πρωτομαγιάς. Άλλοι με λουλούδια και στεφάνια και άλλοι με διαφόρους μεζέδες στα τραπέζια τίμησαν την εργατική πρωτομαγιά. Οι απεργίες έρχονται τις επόμενες μέρες. Να είστε καλά, άντε και του χρόνου, καλύτερα.

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Καλή πρωτομαγιά.

   Ήρθε και ο Μάιος! Και πώς ήρθε! Μέσα στα μέτρα, στους φόρους, τις ανατιμήσεις, και από το κακό στο χειρότερο, για να δούμε πότε θα κάνουμε και εμείς πρωτομαγιά. Παρ' όλα αυτά, η φύση οργιάζει όλα πρασινίζουν και ομορφαίνουν, πλησιάζει καλοκαίρι, γεμίζει σιγά σιγά η Πάργα με τουρίστες και επισκέπτες. Άλλοι μαζεύουν λουλούδια και πιάνουν το Μαγιόξυλο, άλλοι κάνουν μπάνιο στα κρύα τα νερά, άλλοι απεργούν κάνοντας διακοπές, άλλοι το έχουν ρίξει στο φαί, και αρκετοί δουλεύουν. Γενικά προσπαθούμε να τηρούμε τα έθιμα που μας μάθανε.
Καλό σας μήνα και να είσαστε όλοι καλά από την Πάργα με αγάπη.