Ένα επώνυμο blog που γράφει και αναδημοσιεύει θέματα που αφορούν τον Καποδιστριακό Δήμο Πάργας. Oι αναρτήσεις του δεν αποτελούν υποχρεωτικά και άποψη του διαχειριστή
Για αναρτήσεις και διαφωνίες επώνυμα στη διεύθυνση tessas@freemail.gr

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Οι τρείς αδερφές.

   Ο μύθος των τριών αδερφών όπως καταγράφηκε από τα παιδιά του δημοτικού σχολείο Αγιάς στο βιβλιαράκι "ΜΥΘΟΙ - ΘΡΥΛΟΙ της Αγιάς" την σχολική χρονιά 1996-97 με την πρωτοβουλία και την επιμέλεια της δασκάλας Αυγής Αλεξίου. «Έξω απ’ το χωριό μας (7 km) στην τοποθεσία Πραπαμάλι (1 km από την θάλασσα), υπάρχουν τρεις τεράστιες πέτρες, η μια δίπλα στην άλλη που ονομάζονται ΄΄Τρεις Αδερφές.
   Οι διαστάσεις τους είναι διαφορετικές. Η πρώτη είναι μεγαλύτερη από την δεύτερη και η δεύτερη μεγαλύτερη από την τρίτη. Έχουν και οι τρεις γυναικείες μορφές και μπορεί κανείς να διακρίνει το κεφάλι και το σώμα τους. Η μικρότερη έχει πίσω στην πλάτη της μια πέτρα που μοιάζει με παλιά κούνια μωρού (σαρμανίτσα). Λέγεται ότι οι τρεις αυτές αδερφές ζούσαν στο Αργυρόκαστρο Θεσπρωτίας. Η μεγαλύτερη αδερφή ήταν πολύ πλούσια, η δεύτερη φιλάσθενη και η τρίτη πάμφτωχη. Καμιά δεν βοηθούσε την άλλη παρά όλο μάλωναν και αλληλοκατηγόριοταν. Μάταια η μητέρα τους προσπαθούσε να τις συνετίσει ώστε και η πλούσια να βοηθήσει την φτωχή και οι δυο μαζί να βοηθήσουν την φιλάσθενη. Κάποτε αποφάσισαν όλο γκρίνια να ‘ρθουν να μείνουν στην Αγιά. Η μητέρα τους μη μπορώντας άλλο αυτή την κατάσταση τις καταράστηκε λέγοντας : ΄΄Στο δρόμο που θα πάτε πέτρες να γίνεστε για να μην σας βλέπω και να μην σας ακούω άλλο΄΄. Γίνανε πέτρες και οι τρεις και στέκουν εκεί αγναντεύοντας την θάλασσα».

Αναδημοσίευση από το Blog,  vorioionio.

Δεν υπάρχουν σχόλια: