Ένα επώνυμο blog που γράφει και αναδημοσιεύει θέματα που αφορούν τον Καποδιστριακό Δήμο Πάργας. Oι αναρτήσεις του δεν αποτελούν υποχρεωτικά και άποψη του διαχειριστή
Για αναρτήσεις και διαφωνίες επώνυμα στη διεύθυνση tessas@freemail.gr

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Έλλειψης προσωπικού στο ΚΥ Πάργας και Καναλακίου.

«Λάστιχο» έχουν γίνει οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ Πρέβεζας.

   Το πρόσφατο περιστατικό στην παραλία του Λίχνου στην Πάργα, όταν ανασύρθηκε από τη θάλασσα χωρίς τις αισθήσεις του 71χρονος Φινλανδός τουρίστας και χρειάστηκε να καλύψει το περιστατικό όχημα του ΕΚΑΒ από την Πρέβεζα, έφερε στο προσκήνιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ Πρέβεζας.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, στο ΚΥ Καναλακίου και το ΚΥ Πάργας, λόγω έλλειψης προσωπικού, οι βάρδιες καλύπτονται εναλλάξ, παρ' όλα αυτά υπάρχουν ορισμένες βάρδιες καταμεσής της εβδομάδας, που δεν υπάρχει προσωπικό για να καλύψει όλα τα περιστατικά. Κάτι ανάλογο συνέβη και στην περίπτωση του άτυχου Φινλανδού και γι' αυτό έσπευσε στο σημείο του συμβάντος ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από την Πρέβεζα, διανύοντας απόσταση 50 λεπτών. Παλαιότερο αίτημα της Περιφερειακής Διοίκησης του ΕΚΑΒ, αλλά και του ΕΚΑΒ Πρέβεζας, να γίνει ένας σταθμός στον Μεσοπόταμο «σκόνταψε» στην... Κρίση και την άρνηση της κεντρικής διοίκησης του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε προσλήψεις. Ίσως ο σταθμός αυτός να έλυνε αρκετά προβλήματα στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες του www.atpreveza.gr, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ Πρέβεζας έχουν γίνει... «λάστιχο», καθώς το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ των περιοχών Πρέβεζας, Λευκάδας και μέρους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, «χτυπάει» στην Πρέβεζα. Το τοπικό ΕΚΑΒ επομένως έχει την ευθύνη για το πως θα καλυφθούν περιστατικά. Σε περίπτωση δηλαδή που δεν μπορεί στη Λευκάδα ή στο βόρειο μέρος της Αιτωλοακαρνανίας να σπεύσει ασθενοφόρο, τότε το περιστατικό το καλύπτει το ΕΚΑΒ Πρέβεζας. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα πληρώματα με τα οχήματά τους έχουν φτάσει για παράδειγμα στην Κατούνα ή την Κανδύλα ή κάποιο άλλο χωριό.


Στο ΕΚΑΒ Πρέβεζας αυτή τη στιγμή υπάρχουν 21 άτομα που καλύπτουν τα περιστατικά με 3 ασθενοφόρα και 2 κινητές μονάδες (σύνολο 5 οχήματα). Όσον αφορά την κατάσταση των οχημάτων, υπάρχει το ίδιο ζήτημα που αντιμετωπίζουν όλα τα κρατικά οχήματα. Περιμένουν την κρατική χρηματοδότηση για να γίνει ορθή συντήρηση, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως αντιμετωπίζουν προβλήματα κίνησης και αντιμετώπισης περιστατικών τη δεδομένη χρονική στιγμή. Κάτι που δυσχεραίνει σημαντικά ωστόσο το έργο του ΕΚΑΒ, είναι η αλόγιστη χρήση της τηλεφωνικής γραμμής από πολίτες. Τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, δεν πρέπει να θεωρούνται «οχήματα μεταφοράς», αλλά αποτελούν μαζί με τα πληρώματα τους, την... πρώτη γραμμή αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία όλης της χώρας, έχει να κάνει με την κατανομή των περιστατικών που θα πρέπει να καλύπτουν. Είναι κοινό μυστικό πως τα πληρώματα του ΕΚΑΒ «μπαλώνουν τρύπες» σε υγειονομικά ιδρύματα όλης της χώρας, ώστε να μην απαιτηθούν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού και προμήθειες οχημάτων. Παράλληλα, από το 2002 υπήρχαν εξαγγελίες πως το ΕΚΑΒ Πρέβεζας θα φύγει απο το Γ.Ν. Πρέβεζας, όπου φιλοξενείται και θα στεγαστεί σε ξεχωριστό κτίριο, αλλά κάτι τέτοιο έχει μείνει στα... χαρτιά. Ολα αυτά τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ και ειδικότερα το ΕΚΑΒ Πρέβεζας, αποτελούν την «πρώτη γραμμή» όταν κινδυνεύει μια ανθρώπινη ζωή.

Παπαδιώτης: «Το προσωπικό του ΕΚΑΒ Πρέβεζας κάνει μεγάλο αγώνα»

   Ο Διευθυντής ΕΚΑΒ 7ης Περιφέρειας Βασίλης Παπαδιώτης σε τηλεφωνική επικοινωνία με την ιστοσελίδα μας, δήλωσε για το περιστατικό της Πάργας, πως χρησιμοποιήθηκε το ΕΚΑΒ Πρέβεζας λόγω έλλειψης ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας της περιοχής. Επίσης πρόσθεσε: «Όταν τα Κέντρα Υγείας είναι ακάλυπτα, το ΕΚΑΒ θα βρίσκεται όπου κριθεί απαραίτητο και θα καλύψει αν χρειαστεί ακόμη και την περιοχή της Κανδύλας. Το προσωπικό του ΕΚΑΒ Πρέβεζας κάνει μεγάλο αγώνα και τους αξίζουν συγχαρητήρια». Όσον αφορά τον τομέα της συντήρησης των ασθενοφόρων, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα: «Ούτε σε συντήρηση, ούτε σε καύσιμα, έχουμε το παραμικρό πρόβλημα, ίσως επειδή η πολιτεία καταλαβαίνει ότι είμαστε η ''αιχμή του δόρατος''. Χρειαζόμαστε βέβαια καινούρια ασθενοφόρα και προσωπικό και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα τα παραλάβουμε. Τουλάχιστον αυτές είναι οι διαβεβαιώσεις». Απευθυνόμενος στους πολίτες, σημείωσε πως το ΕΚΑΒ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως «ταξί», αλλά μονο όταν υπάρχει ανάγκη.

Αναδημοσίευση από τη σελίδα    atpreveza.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: