Ένα επώνυμο blog που γράφει και αναδημοσιεύει θέματα που αφορούν τον Καποδιστριακό Δήμο Πάργας. Oι αναρτήσεις του δεν αποτελούν υποχρεωτικά και άποψη του διαχειριστή
Για αναρτήσεις και διαφωνίες επώνυμα στη διεύθυνση tessas@freemail.gr

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Η Πάργα πενθεί για το χαμό του Άλκη Αλκαίου.

   Την τελευταία του πνοή άφησε χθες το πρωί ο μεγάλος Έλληνας ποιητής και στιχουργός Άλκης Αλκαίος, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Ο Αλκης Αλκαίος το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Βαγγέλης Λιάρος, έχασε την μάχη για την ζωή σε ηλικία 63 ετων και σύμφωνα με την επιθυμία που ο ίδιος είχε επανειλλημένα εκφράσει θα ταφεί στην ιδιαίτερη και πάντα αγαπημένη πατρίδα του την Πάργα. Το Δημοτικό συμβούλιο Πάργας τιμώντας την σημαντική προσφορά του Άλκη Αλκαίου αποφάσισε ως ελάχιστο φόρο τιμής η οδός "Ανεξαρτησίας" στην Πάργα να μετονομαστεί σε οδό "Άλκη Αλκαίου". Επίσης η κηδεία του θα γίνει Δημοσία Δαπάνη , σήμερα και ώρα 13.00 ,στον ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Πάργα. Οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες... «Η Πάργα πενθεί» τονίζει ο Δήμαρχος της πόλης Αθανάσιος Λιόλιος υπογραμμίζοντας ότι η απώλεια είναι μεγάλη για όλη την Ελλάδα αφού ο Αλκης Αλκαίος έχει γράψει μερικά από τα πιο σημαντικά τραγούδια που σημάδεψαν την ελληνική δισκογραφία τα τελευταία 40 χρόνια. Ο Αλκης Αλκαίος επισκεπτόταν συχνά την ιδιαίτερη πατρίδα του για να συναντηθεί με τους συγγενείς και τους φίλους του ενώ το περασμένο καλοκαίρι ο  Ναυτικός Όμιλος Πάργας πραγματοποιησε συναυλία προς τιμήν του. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε θλίψη στους ανθρώπους που τον γνώριζαν όλα αυτά τα χρόνια και τον είχαν αγαπήσει μέσα από τον χαρακτήρα του και τα τραγούδια του.

   Ιδιαίτερη θέση στην καρδιά τους όπως λένε οι ίδιοι θα κρατά για πάντα το τραγούδι «Η άνοιξη της Πάργας « το οποίο κυκλοφόρησε το 1989 σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου στο άλμπουμ με τίτλο «Οσο κρατάει ένας καφές».. Στα Ελληνικά Γράμματα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1967, με την έκδοση ενός μικρού δοκιμίου πάνω στον ποιητή Κ.Γ. Καρυωτάκη. Το 1983 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΤ.ΝΕ.Μ., ιδρυτής της οποίας ήταν ο Θάνος Μικρούτσικος, το βιβλίο του Εμπάργκο - Ποιήματα, απ' όπου και το εμβληματικό ποίημα "Πρωινό τσιγάρο", αφιερωμένο στη μνήμη του τότε πρόωρα χαμένου Μάνου Λοΐζου.

   Στο χώρο της δισκογραφίας, άλλες σημαντικές συνεργασίες του υπήρξαν εκείνες σε δίσκους του Νότη Μαυρουδή, του Σωκράτη Μάλαμα, του Μίλτου Πασχαλίδη, του Μάριου Τόκα κ.ά. Δημιουργός αποτραβηγμένος από τα ΜΜΕ και τις δημόσιες εμφανίσεις, θεωρείται από τους σημαντικότερους ποιητές του ελληνικού τραγουδιού, εξαρχής αποδεικνύοντας ένα υψηλό επίπεδο γραφής, ωστόσο παραμένοντας σχετικά ολιγογράφος. Σπούδασε νομική στην Αθήνα και συμμετείχε δυναμικά στους αγώνες την περίοδο της χούντας. Ήταν από τα άτομα που υπέστησαν τις βαριές ποινές της βαρβαρότητας και της ανελευθερίας της δικτατορίας με βασανιστήρια. Το 1967 η γραφή του Καρυωτάκη φωτίζει τις σκέψεις του και κάνει την πρώτη του απόπειρα να βάλει τις λέξεις σε σειρά κλεισμένες σ’ ένα δοκίμιο. Το 1982 το Εμπάργκο αποτελεί δίσκο σταθμό αναδεικνύοντας τον αιχμηρό λόγο του Αλκαίου και την καθηλωτική μουσική του Μικρούτσικου.
   Από εδώ ξεπηδούν τραγούδια προφητικά όπως «το Ερωτικό», «Το Κακοήθες Μελάνωμα», «Μες στο Χημείο του Μαγιού» και άλλα. Η πιο μεγάλη του συνεργασία του είναι με αυτόν τον συνθέτη. Το 1986 ο δίσκος «Η αγάπη είναι ζάλη» αποκαλύπτει μεγάλες επιτυχίες με τη φωνή της Χαρούλας Αλεξίου όπως η «Σκακιέρα», «Θέατρο Σκιών» και άλλα. Ηχογραφούνται ανεπανάληπτες ερμηνείες με τη φωνή του Μητροπάνου στο δίσκο «Στου Αιώνα την Παράγκα» με τη «Ρόζα» να κατατάσσεται στα καλύτερα ζεϊμπέκικα όλων των εποχών. Είχε στο ενεργητικό του περίπου 30 δισκογραφικές δουλειές. Συνεργάστηκε με σημαντικούς συνθέτες όπως οι Νότης Μαυρουδής, Μίλτος Πασχαλίδης, Σωκράτης Μάλαμας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μάριος Τόκας και άλλοι. Οι στίχοι του βρίσκονται στα χείλη σπουδαίων ερμηνευτών όπως οι Μαρία Δημητριάδη, Μανώλης Μητσιάς, Χρήστος Θηβαίος, Γιώργος Νταλάρας, Μανώλης Λιδάκης και άλλοι.
   Ο Μικρούτσικος έχει πει για εκείνον: «Οι στίχοι του Αλκαίου σαν τρελός χορός μ’ έκαναν να αισθάνομαι, ότι μετεβλήθη εντός μου ο ρυθμός του κόσμου και να τρέχω να προλάβω απ’ το μπλούζ στη μπαλάντα και απ’ το ροκ στο ζεϊμπέκικο.».Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου λέει πως ξεφεύγει από τα δεδομένα και τα τετριμμένα, πως με απλές καθημερινές λέξεις σου φτιάχνει οράματα και όνειρα. Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Ιούνιο η Πάργα τίμησε τον μεγάλο ποιητή και συνθέτη με μια ιδιαίτερη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Λιμάνι της Πάργας.
Από την Πόλη, ως την Πάργα...

Αναδημοσίευση από τη σελίδα    atpreveza.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: