Ένα επώνυμο blog που γράφει και αναδημοσιεύει θέματα που αφορούν τον Καποδιστριακό Δήμο Πάργας. Oι αναρτήσεις του δεν αποτελούν υποχρεωτικά και άποψη του διαχειριστή
Για αναρτήσεις και διαφωνίες επώνυμα στη διεύθυνση tessas@freemail.gr

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Λίκνο ανθρώπινων αξιών κι Εθνικής αξιοπρέπειας Πάργα - Σούλι.

7/3/2013 Πρός
αξιότιμον προθυπουργό
κο Αντώνη Σαμαρά.

Λίκνο ανθρώπινων αξιών κι Εθνικής αξιοπρέπειας Πάργα - Σούλι.

   Χίλια χρόνια επαρκούν για να σχηματισθεί ένα έθνος, μια ώρα από κακήν εκλογήν αρχόντων είναι αρκετή να το κρημνίσει. (Λόρδος Βύρωνας)
Η κακή εκλογή αρχόντων μας οδήγησε να ζούμε μια εποχή που τα «πάντα εσαλεύθησαν» όπως έγραφε για την εποχή του σε μια νεανική διακήρυξη ο Νίκος Καζαντζάκης, που η αλήθεια και το ουσιαστικό γίνονται σπάνιο, μέσα στην σύγχυση που επικρατεί, δυσεύρετο.
Δεν θα φτάναμε στο χάος αν υπήρχε υγιής κοινοβουλευτισμός, που αποτελεί την ορθότερη μορφή αυτοδιοικήσεως των ελεύθερων λαών. Αλλά για να εξυγιανθεί ο κοινοβουλευτισμός και για να σωθεί η χώρα, πρέπει να εξαφανισθεί η κομματική ακολασία.
Είναι αδύνατον να εφαρμοσθούν, εγκαίρως και επιτυχώς λύσεις των ελληνικών προβλημάτων,  αν η παμφαγία του κόμματος δεν κτυπηθεί κατακέφαλα. Διαφορετικά τι ωφελεί να πιστεύουμε ότι όλοι οι άνθρωποι γεννώνται ελεύθεροι και ίσοι; Κάθε πολίτης , έχει δικαίωμα και καθήκον να κάμει τα πάντα για να σταματήσει το κατρακύλισμα αυτό, το οποίο μας οδηγεί όλους στον γκρεμό. Όταν ο πολίτης λέει για ζητήματα του κράτους:  “Τί μ’ ενδιαφέρει  εμένα;” αυτό το κράτος είναι καταδικασμένο να χαθεί. Ο ελληνικός λαός δεν ζητεί θαύματα από τους ηγέτες του ζητεί ΕΛΛΑΔΑ.
ΕΛΛΑΔΑ: Ιστορία-Πολιτισμός-Δημοκρατία.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ είναι θεματοφύλακας μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και δάσκαλος για το παρόν και μεγάλος σύμβουλος για το μέλλον.
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ έχει σκοπό την πρόοδο, όχι των Επιστημών και των Μηχανών, αλλά του ΑΝΘΡΩΠΟΥ. Καταραμένος να είναι ο πολιτισμός, αν χρειάζεται για την συντήρηση του να καταβροχθίζει ανθρώπους.

Το πιο άμεσο κριτήριο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και συγχρόνως ένα από τα μυστικά της πολιτικότητας είναι το να προνοεί και να εξασφαλίζει, ώστε κανένας πολίτης, οσοδήποτε ταπεινός να εμποδίζεται, είτε για λόγους καταγωγής, είτε για λόγους γνωριμιών να φτάσει στα πιο μεγάλα αξιώματα και στις πιο ανώτερες διακρίσεις της πολιτείας. Η αξιοκρατία, ο σεβασμός και η τήρηση των ΝΟΜΩΝ είναι τα κύρια συστατικά.
Αναφέρει ο Δημοσθένης: «Οι νόμοι είναι η ψυχή της πολιτείας και όπως και το σώμα, άμα χάσει την ψυχή πεθαίνει έτσι και η πολιτεία, άμα λείψουν οι νόμοι, διαλύεται».  Συνεχίζει ο Ευριπίδης: «Τρεις είναι οι αρετές που οφείλεις ν’ ασκείς, να τιμάς τους Θεούς, ν’ αγαπάς τους γονείς που σε ανέθρεψαν και να σέβεσαι τους νόμους της Ελλάδος…»
Αυτός ο πλούτος είναι γεννήματα του τόπου μας, ΙΣΤΟΡΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, που απλώθηκαν να φωτίσουν την ανθρωπότητα. Σήμερα ο τόπος που τα γέννησε τ’ ανέθρεψε και τα πρόσφερε, θυσιάζεται στο βωμό της Παγκοσμιοποίησης και της Οικονομικής κρίσης που μας οδηγεί στην Συρρίκνωση και τον Αφανισμό.
Το έγκλημα γίνεται εκ προμελέτης ή εν βρασμώ?
Στην συρρίκνωση και τον αφανισμό οδηγήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες η ιστορική αλυσίδα της νεότερης αλλά και Ευρωπαϊκής Ιστορίας που γράφτηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας από τους ‘Έλληνες και τις φιλικές συμμαχικές δυνάμεις της Ευρώπης και της Ρωσίας. Αναφερόμαστε στο ΣΟΥΛΙ και την ΠΑΡΓΑ.
… «Τα γενόμενα εις το Σούλι είναι θαύμα Θεού…»
Η επιγραμματική αυτή φράση ανήκει στον Γενικό Προβλεπτή της Γαληνότατης  Δημοκρατίας στα Επτάνησα. Την έγραψε σε αναφορά προς τον Δόγη της Βενετίας τον Απρίλιο του 1772 , είκοσι σχεδόν χρόνια πριν ο Αλίς επιτεθεί κατά του Σουλίου. Και πολύ πριν από την Γαλλική Επανάσταση.
Με τους βηματισμούς των Σουλιωτών πρόβαλε η άνοιξη τους σκλαβωμένους Έλληνες ως θεϊκό δώρο ανακυκλώσεως του πόθου για ελευθερία…
Θα ψάλει ο Λόρδος Βύρωνας: «Στο Σουλιώτικο βράχο προς της Πάργας το χώμα γενεά σιδερένια ως και σήμερα είναι που από μάνες Δωρίδες λες και βγαίνει ακόμα.»
 Η Ελλάδα μας σήμερα περισφίγγεται από μύριους εξωτερικούς και εσωτερικούς κινδύνους. Το θαύμα της Ιστορίας μας που μερικοί προσπαθούν να μη γίνεται πιστευτό στη «σοφή» εποχή μας, που έμαθε να τα μετράει όλα με αριθμούς νομισμάτων, προφανώς και την τιμή και την αξιοπρέπεια  και την ελευθερία.
Η ιστορική ανάταση, η παγκόσμια ακτινοβολία, το δέος του ιστορικού θαύματος είναι η κληρονομιά της φυλής μας.
Στα Ιστορικά Αρχεία της Ευρώπης και της Αγίας Πετρούπολης η Ιστορία του Σουλίου και της Πάργας ζωντανεύει για να κρατηθεί  στο ΠΑΝΘΕΟΝ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
Και στο παρελθόν αρκετές δεκαετίες πριν, πάλι τραυματίστηκε η Πάργα και το Σούλι (ως Σουλιώτικη Συμπολιτεία τότε).
Η μεν Πάργα με την μετατόπιση από το Νομό Θεσπρωτίας στο Νομό Πρεβέζης, το δε Σούλι (ως Σουλιώτικη Συμπολιτεία) μοιράστηκες στους Νομούς Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Πρεβέζης.  Όλα στο βωμό της μικροπολιτικής φιλοδοξίας;
Αυτό όμως που βιώνουμε είναι εκτέλεση. Το σπάσιμο της ιστορικής αλυσίδας και η ένταξη της Πάργας από ανεξάρτητος Δήμος που ήταν στο Καναλάκι (Φανάρι) κρατώντας για τους τύπους την επωνυμία Δήμος Πάργας, έχει ήδη συρρικνώσει κι έχει υποβαθμίσει την Πάργα κάνοντας τη από δήμο σε συνοικία. Μια πόλη με μεγάλη τουριστική κίνηση, με ακίνητη περιουσία, με κληροδότημα που ευεργέτησε τον τόπο και τους κατοίκους, μια πόλη που έδωσε κίνητρα ανάπτυξης στην ζωή των κατοίκων, που δεν χρειάστηκε κρατική χορηγία, βρέθηκε σήμερα υποθηκευμένη.
Ποιοι ευθύνονται; Τι οδήγησε την Πάργα στο ξεπούλημα της; Τι οδήγησε τον τόπο στο λυκόφως;
Οι κάτοικοι της Πάργας προέβησαν σε κινήσεις σωτηρίας.
Σύσσωμοι , ομόψυχα προκειμένου να μη χάσει ο τόπος τους τις αξίες που κληρονόμησαν. Μάζεψαν υπογραφές και κατέθεσαν  υπόμνημα στην κυβέρνηση με την ελπίδα να παραμείνει η Πάργα ανεξάρτητος δήμος.
Το ίδιο έγινε και από τον Πρόεδρο της Ιστορικής Κοινότητας Σουλίου πριν λίγα χρόνια (Κο Ευάγγελο Οικονόμου) ώστε το Σούλι να παραμείνει ιστορική κοινότητα και όχι συνοικία της Παραμυθιάς που παραπλανητικά μετονομάστηκε Δήμος Σουλίου. Η ιστορική ανάταση, η παγκόσμια ακτινοβολία, το δέος του ιστορικού θαύματος είναι η κληρονομιά της φυλής μας.

Αυτός ο τόπος, αυτοί οι αγώνες, αυτοί οι ήρωες, αυτοί οι νεκροί είναι του έθνους αγλάισμα των Πανελλήνων  καύχημα και το δικό μας  σεπτό και ακριβό προσκύνημα.
Όμως το Σούλι και η Πάργα με την φυσική και ιστορική τους μεγαλοπρέπεια αξίζουν μια καλύτερη τύχη κι ευρύτερη προβολή, ώστε να βιωθεί και να αξιοποιηθεί από τους Πανέλληνες αυτό το μέγα επικό κεφάλαιο, το οριακό στην Ιστορική μοίρα του Έθνους.

Σκοπό έχουμε ν’ αναστήσουμε τη συνείδηση στο Παγκόσμιο  ναό των Ανθρωπίνων Αξιών και της Εθνικής Αξιοπρέπειας.
Απευθύνομαι με τη φωνή της Πάργας και του Σουλίου στους εκλεκτούς του ελληνικού κοινοβουλίου και ως Ευρώπη, στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μη μας οδηγείτε στο Λυκόφως.

Με σεβασμό στους Θεσμούς
Μαργαρίτα Παππά.

Αναδημοσίευση από το blog  ethnikonthematon

Δεν υπάρχουν σχόλια: