Ένα επώνυμο blog που γράφει και αναδημοσιεύει θέματα που αφορούν τον Καποδιστριακό Δήμο Πάργας. Oι αναρτήσεις του δεν αποτελούν υποχρεωτικά και άποψη του διαχειριστή
Για αναρτήσεις και διαφωνίες επώνυμα στη διεύθυνση tessas@freemail.gr

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Ο Δήμος Πάργας στο ΕΣΠΑ.

Ποιοι Δήμοι της Ηπείρου… ξέρουν από ΕΣΠΑ- 
Αναλυτικά στοιχεία για τις εντάξεις και τα έργα.

   Μεικτή είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι Δήμοι της Ηπείρου σχετικά με τα έργα που κατάφεραν να εντάξουν και να υλοποιούν μέσω του ΕΣΠΑ. Πρώτος και μάλιστα με μεγάλη διαφορά είναι ο Δήμος Ιωαννιτών, ο οποίος έχει έργα συνολικού προϋπολογισμού 154 εκατομμυρίων ευρώ κι ακολουθεί ο Δήμος Άρτας, ενώ τον μύθο που θέλει τους μικρούς Δήμους να μην τα καταφέρνουν στις εντάξεις καταρρίπτει ο Δήμος Ζηρού, ο οποίος βρίσκεται στην τρίτη θέση.
Δυστυχώς όμως υπάρχουν και Δήμοι που σημειώνουν αρνητικές επιδόσεις με μηδενικές εντάξεις έργων. Βέβαια στις περιοχές αυτές εκτελούνται έργα ΕΣΠΑ άλλα με άλλους τελικούς δικαιούχους, όπως την Περιφέρεια Ηπείρου, τις Υπηρεσίες Πολιτισμού, το ΤΕΙ και τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.
Σε όλη την Ήπειρο κι από όλους τους φορείς έχουν ενταχθεί συνολικά 489 έργα. Το εντυπωσιακό είναι ότι ακόμη και τώρα, μετά από τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, εξακολουθούν να αποτελούν κυρίαρχες προτεραιότητες έργα οδοποιίας, ύδρευσης κι αποχέτευσης.
Οι Δήμοι είναι από τους βασικούς φορείς εκτέλεσης έργων. Τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζει το Υπουργείο Οικονομικών δείχνουν πως ορισμένοι από αυτούς έχουν πετύχει το απόλυτο στις εντάξεις και τώρα έχουν το μεγάλο στοίχημα της απορρόφησης, κάποιοι άλλοι όμως παρουσιάζουν αρνητικό πρόσημο.
Η εικόνα συνοπτικά είναι η ακόλουθη:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ο Δήμος Δωδώνης εκτελούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού 9.107.067 ευρώ, όμως για κανένα αυτά δεν είναι ο Δήμος τελικός δικαιούχος ο ίδιος ο Δήμος. Πρόκειται για παρεμβάσεις που γίνονται από την Περιφέρεια, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση αλλά και για το μεγάλο έργο στον αρχαιολογικό χώρο που εκτελεί το Υπουργείο Πολιτισμού. Το μοναδικό έργο με δικαιούχο τον Δήμο είναι της τεχνικής βοήθειας με προϋπολογισμό πενήντα χιλιάδες και παρουσιάζει μηδενική απορρόφηση. Στο Δήμο Ζαγορίου εκτελούνται από το ΕΣΠΑ έργα συνολικού προϋπολογισμού 26.411.901 ευρώ, όμως κανένα από αυτά δεν ανήκει στο Δήμο.
Στη Ζίτσα ο προϋπολογισμός των έργων που έχουν ενταχθεί και εκτελούνται από το Δήμο ανέρχονται στα 2,4 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό δείχνει ότι έγινε μία αξιόλογη προσπάθεια η οποία έχει αποφέρει αποτέλεσμα. Συνολικά στο Δήμο Ζίτσας ο προυπολογισμός των έργων του ΕΣΠΑ που εκτελούνται κι από άλλους φορείς ανέρχεται στα 26,4 εκατομμύρια ευρώ.
Στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων εκτελούνται από άλλους φορείς έργα προϋπολογισμού 3,5 εκατομμυρίων ευρώ κανένα από αυτά όμως δεν έχει δικαιούχο το Δήμο, πλην της τεχνικής βοήθειας με μηδενική απορρόφηση.
Στο Δήμο Κόνιτσας εκτελούνται έργα προυπολογισμού δέκα περίπου εκατομμυρίων με φορείς όμως την Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Ο Δήμος Μετσόβου έχει εντάξει έργα ύψους 12, 7 εκατομμυρίων στα οποία είναι και τελικός δικαιούχος. Σε αυτά περιλαμβάνεται το μεγάλο έργο ύδρευσης με προυπολογισμό 8,5 εκατομμύρια ευρώ το οποίο όμως μέχρι τώρα είχε μηδενική απορρόφηση όπως και μηδενική συμβασιοποίηση.
Στο Δήμο Πωγωνίου έχουν ενταχθεί, με διάφορους δικαιούχους έργα προυπολογισμού 12 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται κι αυτό που ανακοινώθηκε χθες από την Περιφέρεια Ηπείρου για την αποχέτευση του Παρακαλάμου.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΤΑΣ
Ο Δήμος Άρτας έχει εντάξει έργα συνολικού προϋπολογισμού 42,3 εκατομμυρίων στα οποία περιλαμβάνονται κι αυτά της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης. Και στον Δήμο αυτό η πλειοψηφία των έργων αφορά στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης και της οδοποιίας.
Ο Δήμος Νικολάου Σκουφά έχει εντάξει μόνο το έργο της τεχνικής βοήθειας με προϋπολογισμό 50 χιλιάδων ευρώ, το οποίο έχει μηδενική απορρόφηση.
Ακριβώς ίδια είναι η εικόνα και στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Ο Δήμος Πρέβεζας έχει εντάξει έργα συνολικού προυπολογισμού 18,4 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα έργα της ΔΕΥΑ στους τομείς της ύδρευσης και της αποχέτευσης.
Ο Δήμος Ζηρού έχει κυριολεκτικά εκτοξευτεί στο ΕΣΠΑ καθώς βρίσκεται στην τρίτη θέση, πίσω από το Δήμο Ιωαννιτών και Άρτας, με εντάξεις έργων συνολικού προϋπολογισμού 30,5 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για παρεμβάσεις ζωτικής σημασίας που επιλύουν προβλήματα υποδομών και δίνουν λύσεις τους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης και της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής.

   Ο Δήμος Πάργας έχει εντάξει ο ίδιος έργα συνολικού προϋπολογισμού 17,1 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται κυρίως για παρεμβάσεις στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης και για έργα οδοποιίας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας έχει εντάξει έργα συνολικού προϋπολογισμού 25,6 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα έργα της ΔΕΥΑ για παρεμβάσεις στα δίκτυα ύδρευσης κι αποχέτευσης.
Μηδενικές εντάξεις τέλος παρουσιάζουν οι Δήμοι Σουλίου και Φιλιατών.

Αναδημοσίευση από τη σελίδα epiruspost.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: