Ένα επώνυμο blog που γράφει και αναδημοσιεύει θέματα που αφορούν τον Καποδιστριακό Δήμο Πάργας. Oι αναρτήσεις του δεν αποτελούν υποχρεωτικά και άποψη του διαχειριστή
Για αναρτήσεις και διαφωνίες επώνυμα στη διεύθυνση tessas@freemail.gr

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Η προτομή του Παργινού ήρωα Ιωάννη Δημουλίτσα ή Πατατούκου.

Πέταξαν στα σκουπίδια την προτομή του Πατατούκου ….. 

   Απίστευτο. Πρωτοφανές… Προκαλεί εύλογα την οργή και την αγανάκτηση. Η προτομή του Παργινού ήρωα Ιωάννη Δημουλίτσα ή Πατατούκου βρίσκεται πεταμένη στα σκουπίδια, δίπλα στο εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού της πόλης. Η προτομή βρίσκονταν σε κεντρικό σημείο της πόλης, πάνω σε πέτρινη βάση από τότε που οι Παργινοί τίμησαν με τον τρόπο αυτό μια λαμπρή προσωπικότητα της ιστορίας. Είναι άγνωστο πως και πότε αφαιρέθηκε και πως κατέληξε στα σκουπίδια όπου την εντόπισε και την φωτογράφισε κάτοικος της Πάργας. Φανερά οργισμένος ο πρώην δήμαρχος Πάργας Σπύρος Πηγής, με τη δήλωση που έκανε στο Epiruspost.gr καταλογίζει βαρύτατες ευθύνες στη σημερινή δημοτική αρχή για την αδιαφορία και την περιφρόνηση που δείχνει απέναντι στην ιστορία του τόπου. «Η προτομή του Ιωάννη Δημουλίτσα βρέθηκε στα σκουπίδια του βιολογικού καθαρισμού. Κανένα ενδιαφέρον δυστυχώς. Και να φανταστεί ο καθένας ότι η Πάργα γιορτάζει τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωσή της. Έτσι τιμά η δημοτική αρχή τους Παργινούς ήρωες; Αν η ιστορία και αυτά τα γεγονότα δεν τους αγγίζουν ας το πούνε στον κόσμο να το ξέρει… Είναι πραγματικά κρίμα να συμβαίνουν όλα αυτά», σημείωσε ο κ. Πηγής. Ο Ιωάννης Δημουλίτσας κατάγονταν από την Πάργα και πολύ νέος δραπέτευσε από ένα Παργινο πλοίο όπου τον κακομεταχειρίζονταν και βρήκε καταφύγιο σε ένα Ψαριανό έπειτα εγκαταστάθηκε στα Ψαρά και δεν θέλησε ποτέ να επιστέψει στην Πάργα . Ταξίδευε συχνά με τα ψαριανά πλοία. Σε ένα ταξίδι του έμεινε αρκετό καιρό στην Τουλώνα της Γαλλίας. Έπιασε φιλία με έναν αξιωματικό του μηχανικού, το Ρίτσι, που έκανε τον καθηγητή στον εκεί γαλλικό ναύσταθμο. Από αυτόν πήρε μαθήματα κατασκευής πυρπολικών. Στα Ψαρά τον θαύμαζαν για τις γνώσεις του και τον θεωρούσαν σοφό. Γι’ αυτό και όταν, μετά την αποτυχία του Γεώργη Καλαφάτη, πρότεινε την κατασκευή του πρώτου πυρπολικού του, του έδωσαν εμπιστοσύνη. Το Μάιο του 1821, τις ημέρες που ήταν σε αμηχανία οι Έλληνες πλοίαρχοι, καθώς δεν μπορούσαν να πλησιάσουν το μεγάλο τουρκικό δίκροτο στον όρμο της Ερεσού, ο Πατατούκος έφτιαξε βιαστικά το πρώτο πυρπολικό που δεν πέτυχε στην αποστολή του. Όμως με το δεύτερο, που έφτιαξε σε περισσότερο χρόνο, πέτυχε ο Δημήτριος Παπανικολής να καταστρέψει το μεγάλο εκείνο εχθρικό πλοίο που το ονόμαζαν «Κινούμενο όρος». Η συμβολή του Πατατούκου στην επανάσταση ήταν πολύ μεγάλη. Στα Ψαρά ήταν και ως άνθρωπος πολύ αγαπητός για την ανιδιοτέλεια του και τον αγαθό χαρακτήρα του. Γι΄ αυτό και όταν πέθανε από λοιμική, κατά το Μάρτιο του 1823, η κηδεία του ήταν πάνδημη και η Κοινότητα των Ψαρών χορήγησε στην οικογένεια του μηνιαία σύνταξη.
Στην Πάργα, τον τόπο που κατάγονταν, η προτομή του κατέληξε στα σκουπίδια!

 Αναδημοσίευση από τις σελίδες parganews.com και epiruspost.gr.


Τί θά γίνη μέ τήν προτομή τοῦ Πατατούκου;

Τί θά γίνῃ μέ τήν προτομή τοῦ Πατατούκου;Ἡ προτομὴ τοῦ ἥρωος Πατατούκου ἀναμένει νὰ λάβῃ τὴν ἄγουσα πρὸς τὴν …ἀσβεστοκάμινο, διότι οὐδείς, ἐκ τοῦ Δήμου Πάργας, ἐνδιαφέρθηκε γιὰ αὐτήν. Βλέπετε, ἄν κι ὁ Πατατοῦκος ἀποτελοῦσε μίαν ἀπὸ τὶς μεγαλύτερες μορφὲς τοῦ ἀγῶνος κατὰ τῶν Τούρκων, ἐξακολουθεῖ νὰ παραμένῃ …ἄγνωστος γιὰ τὸ πλατὺ κοινό. Πολλῷ δὲ μᾶλλον γιὰ τὴν γενέτειρά του ποὺ εἶναι ἡ Πάργα.
Ἐγὼ ἔχω δηλώσῃ πὼς θέλω τὴν προτομή, ἐὰν αὐτοὶ δὲν  μποροῦν νὰ βροῦν χῶρο γιὰ νὰ τὴν ἀναδείξουν. Γιὰ νὰ παραμένω ὅμως συνεπής, μὲ τὸν δικό τους νόμο, ὀφείλω νὰ περιμένω ἀπάντησι στὸ κάτωθι μήνυμα, ποὺ ἔστειλα:
Διαβάσαμε στὸ διαδίκτυον πὼς ὁ δῆμος σας καὶ ἡ πόλις σας δὲν διαθέτει πλέον χῶρο ἀναδείξεως τῆς ἱερᾶς μορφῆς τοῦ ἥρωος Πατατούκου.
Φωτογραφίες ποὺ εἴδαμε, μαρτυροῦν τὴν προσπάθεια κάποιων νὰ ἐξαφανίσουν τὶς μνῆμες μας.
Ἐρωτῶ, ὡς ἰδιώτης, ἐὰν ἀληθεύουν οἱ καταγγελίες.
Ἀναμένω ἀπαντήσεῶς σας.
Σᾶς εὐχαριστῶ.
Φιλονόη.
 Ἀναμένω λοιπὸν κάποιαν ἀπάντησιν.
Ἐὰν δὲν ὑπάρξῃ ἤ ἐὰν ἐξακολουθήσουν νὰ ἀδιαφοροῦν γιὰ τὴν ἀποκατάστασι τῆς προτομῆς, πιστεύω πὼς πρέπει νὰ ἀναλάβουμε ἐμεῖς τὴν ἀνάδειξίν της. Τὸ πῶς, τὸ γνωρίζουμε…
Σὲ αὐτὴν τὴν προσπάθεια ἀρωγὸς ὁ φίλος τοῦ ἱστολογίου Νικόλαος, μὲ τὸν ὁποῖον ταὐτοχρόνως «δράσαμε» μὲ τὸν αὐτὸν τρόπο:
Ὡς γνήσιον τέκνον τῶν πολυεθνικῶν Φιλονόη, ἐσκέφθην προτοῦ ἀναλάβωμεν οἱανδήποτε δρᾶσιν νὰ ἐπικοινωνήσω μὲ τὸν δῆμον Πάργας αἰτούμενος ἐξηγήσεις περὶ τῆς τύχης τῆς προτομῆς τοῦ Δημουλίτσα. Φρονῶ ὅτι κάτι ἀνάλογον πρἐπει νὰ πράξῃς καὶ ἐσύ
Ἐν ἀναμονῆ λοιπον ἀπαντήσεως,
Χαῖρε
Νικόλαος
ΠΡΟΣ ΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΡΜΟΔΙΟΝ
Ἀγαπητὲ κύριε(α),
    Ἐπληροφορήθημεν ὅτι ἡ προτομὴ τοῦ ἥρωος Ἰωάννου Δημουλίτσα ἀπεκαθηλώθη λαβοῦσα τὴν ἄγουσαν πρὸς τὴν χωματερήν. Παρακαλεῖσθε ὅπως μᾶς πληροφορήσετε ὅτι τοῦτο δὲν εἶναι ἀληθὲς καὶ ὅτι ἡ προτομὴ ἐξακολουθεῖ νὰ εὑρίσκεται εἰς τὴν θέσιν της.
    Μετ’ ἐκτιμήσεως,
Νικόλαος ******
Μέλος τῆς συντακτικῆς ἐπιτροπῆς τοῦ περιοδικοῦ ‘*********
Γιὰ ὅσους ἐνδιαφέρονται νὰ ὀχλήσουν, μήπως καὶ πληροφορηθοῦν κάτι περισσότερο, ἡ ἠλεκτρονικὴ διεύθυνσις ἀλληλογραφίας τοῦ δήμου Πάργας εἶναι:
info@dimospargas.gr
Φιλονόη.
Περὶ προτομῆς:
   
Τὴν θέλω ἐγὼ τὴν προτομὴ βρὲ Ἄτιμοι!!!

 Αναδημοσίευση από τις σελίδες pamepreveza.gr, και filonoi.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: