Ένα επώνυμο blog που γράφει και αναδημοσιεύει θέματα που αφορούν τον Καποδιστριακό Δήμο Πάργας. Oι αναρτήσεις του δεν αποτελούν υποχρεωτικά και άποψη του διαχειριστή
Για αναρτήσεις και διαφωνίες επώνυμα στη διεύθυνση tessas@freemail.gr

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Μπορεί να αποταπεί η καταστροφή του ελαιώνα της Πάργας?

 Πηγή: Αναδημοσίευση από το blog   vorioionio.
   Τους τελευταίους μήνες βλέπουμε όλο και περισσοτέρους ελαιώνες να γίνουν βορά των πριονιών και ολόκληρες πλάγιες, που οι αιωνόβιες ελιές, μνημεία τής φύσης, στόλιζαν με το μεγαλείο τους να έχουν γίνει κρανίου τόπος.
Θύμα ασυνείδητων ο ενετικός ελαιώνας στην Πάργα.
Μπορεί να έμεινε ανέγγιχτος στο πέρασμα του χρόνου όμως όλα ανατράπηκαν μέσα σε λίγους μήνες. Ο ενετικός ελαιώνας της Πάργας, ένα πραγματικό μνημείο της φύσης, δέχεται πολλαπλά χτυπήματα. Τεράστια ελαιόδεντρα κόπηκαν από τη ρίζα και έγιναν καυσόξυλα.
Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση και πούλησαν την ξυλεία! Παρότι το πρόβλημα έχει πάρει διαστάσεις, παρόλο που υπάρχει το κακό προηγούμενο με την αποψίλωση του ελαιώνα στο Καλαμίτσι, όλοι οι αρμόδιοι περιορίζονται στις διαπιστώσεις. Το ίδιο ακριβώς έγινε και στην τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας από τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας Στράτο Ιωάννου. Το πρόβλημα με την κοπή δέντρων στον ελαιώνα, όπως ανέφερε είναι υπαρκτό, όμως δεν έχει βρεθεί νομοθετικό πλαίσιο για να εμποδιστεί η κοπή ελαιόδεντρων.
Ίσως όταν βρεθεί δεν θα χρειάζεται πλέον γιατί αν η κοπή συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς δεν θα μείνει τίποτα. (Πηγή)

Κι όμως..... 
  Αυστηροί όροι για το κλάδεμα των ελαιοδέντρων
και τη μεταφορά ξυλείας
 Απόφαση, που αφορά στη χορήγηση άδειας ορθολογικού κλαδέματος ελαιοδέντρων (υλοτομίας) και μεταφοράς ξυλείας, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου.
Σύμφωνα με την απόφαση:...

1. Η άδεια ορθολογικού κλαδέματος (υλοτομίας) ελαιοδέντρων χορηγείται, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις υποδείξεις της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας.
2. Η άδεια μεταφοράς ξυλείας χορηγείται μετά από επανέλεγχο και σύνταξη πρακτικού αυτοψίας, όπου καθορίζεται και το βάρος της ξυλείας προς μεταφορά. Η άδεια αυτή θα αποτελεί συνοδευτικό και αναπόσπαστο στοιχείο του Δελτίου Αποστολής.
3. Η άδεια εκδίδεται από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και υπογράφεται από τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας. Παρακαλούνται τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Οικονομίας, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα), οι Διευθύνσεις Δασών (Αγροφυλακή) και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του άρθρου 20 παρ.34 του Ν.3399/2005 (ΦΕΚ 255 Α').

Η απόφαση αυτή θα ισχύσει και για τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες εφ' όσον προκύψουν ανάλογα προβλήματα Σχετική νομοθεσία για την έκδοση της απόφασης του Περιφερειάρχη
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, προκειμένου να υπογράψει τη σχετική απόφαση, έλαβε υπόψη:
1. Τις διατάξεις του Ν.3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης»
2. Το Π.Δ.147/23-12-2010 «Οργανισμός Περιφέρειας Ιονίων Νήσων»
3. Την υπ. αριθμ. οικ. 7838/2928/2-3-2011 Απόφαση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων με θέμα «Ανάθεση άσκησης αρμοδιοτήτων στους εκλεγμένους Αντιπεριφερειάρχες και τους Αντιπεριφερειάρχες που ορίστηκαν από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων»
4. Τις διατάξεις του από 5-5-1926 Διατάγματος (ΦΕΚ 190 Α') «περί απαγορεύσεως, εκριζώσεως και καταστρεπτικής κοπής ελαιοδέντρων εν τη νήσω Κέρκυρα»
5. Τις διατάξεις του άρθρου 30 παρ.34 του Ν.3399/2005 (ΦΕΚ 255 Α') «Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κλπ»
6. Το υπ.αριθμ.31914/8-11-2005 έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
7. Την αρ.164-16/2007 απόφαση Νομαρχιακού Συμβουλίου Κερκύρας.
Δηλώσεις Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων
«Με την απόφασή μου αυτή», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, «δίνεται με σαφήνεια το πλαίσιο μέσα από το οποίοι οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να προχωρήσουν στο κλάδεμα των ελαιοδένδρων. Οφείλω να διευκρινίσω», πρόσθεσε, «ότι η απόφαση δεν αφορά στο καθάρισμα - φροντίδα των δένδρων και, κυρίως, δεν αφορά στην εκρίζωση ή κοπή των δένδρων και καταστροφή του ελαιώνα. Το αντίθετο. Με τον τρόπο αυτό αφενός προστατεύουμε τον κερκυραϊκό ελαιώνα από ενδεχόμενη καταστροφή και δίνουμε τη δυνατότητα στους ελαιοπαραγωγούς να φροντίσουν τα δένδρα έτσι ώστε να γίνουν περισσότερα παραγωγικά, αφού δεν επιτρέπουμε το κλάδεμα με αυθαίρετο τρόπο».

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης είπε ότι «με την απόφαση αυτή δίνεται τέλος στην ταλαιπωρία των αγροτών, που αιτούσαν το κλάδεμα των δένδρων τους». (Πηγή)

Πηγή: Αναδημοσίευση από το blog   vorioionio.

Δεν υπάρχουν σχόλια: