Ένα επώνυμο blog που γράφει και αναδημοσιεύει θέματα που αφορούν τον Καποδιστριακό Δήμο Πάργας. Oι αναρτήσεις του δεν αποτελούν υποχρεωτικά και άποψη του διαχειριστή
Για αναρτήσεις και διαφωνίες επώνυμα στη διεύθυνση tessas@freemail.gr

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Πάργα: Μια Νησιώτισσα… στη στεριά!

   Παραδοσιακά σπιτάκια και ολάνθιστες γειτονιές, στενά λιθόστρωτα σοκάκια και γραφικά καντούνια, το Ενετικό Κάστρο, κρυστάλλινα νερά και πανέμορφες παραλίες. Εικόνες που μοιραία σε παραπέμπουν σε κάποιο νησάκι καταμεσής στο πέλαγος. Κι όμως βρίσκεσαι στην Ήπειρο, στην ειδυλλιακή Πάργα!

Στα νοτιοδυτικά της Ηπείρου βρίσκεται ένα από τα πιο γραφικά και συνάμα κοσμοπολίτικα μέρη της βορειοδυτικής Ελλάδας. Σε απόσταση 410 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας και μετά από 5 περίπου ώρες στο δρόμο, σε μία υπέροχη διαδρομή από την Πρέβεζα δίπλα ακριβώς στη θάλασσα, θα αντικρίσεις μία από τις πιο όμορφες «γωνιές» της ευρύτερης περιοχής. Χτισμένη αμφιθεατρικά, η Πάργα εύκολα σε κάνει να την «ερωτευτείς» με την πρώτη ματιά. Μόλις δε, τη γνωρίσεις καλύτερα, ετοιμάσου και να τη λατρέψεις!

Καλωσόρισμα στο νησί... της στεριάς

Η γνωριμία με το «νησί» έχω την αίσθηση πως ξεκινάει για όλους με τον ίδιο τρόπο! Το σεργιάνι στα γραφικά σοκάκια πάνω από την παραλία είναι αναμφισβήτητα ένα από τα must do's της Πάργας και από τα πρώτα πράγματα που θα κάνεις κι εσύ. Πολλά μικρά μαγαζάκια, άλλα με σουβενίρ, άλλα με παραδοσιακά προϊόντα (όπως το «Ευ Ζην» που προσφέρει επίσης γλυκά, μαρμελάδες και λικέρ μέχρι λάδι και σαπούνι), είναι διάσπαρτα ανάμεσα στα σπίτια, τα οποία είναι επηρεασμένα κυρίως από την Επτανησιακή αρχιτεκτονική. Μία βόλτα με  αέρα νησιώτικο ωστόσο, καθώς πραγματικά νιώθεις από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τους αρκετούς τουρίστες πως βρίσκεσαι στα στενά καντούνια κάπου στα Επτάνησα! Συνεχίζοντας προς τα κάτω και βγαίνοντας στην παραλιακή οδό με το μόλο και τη μεγάλη άγκυρα, βρίσκεσαι ακριβώς εκεί που χτυπά η καρδιά της μαγευτικής κωμόπολης. Το μοτίβο εδώ γίνεται ακόμη πιο ζωντανό. Ταβερνάκια, εστιατόρια, μπαράκια και cafés (όπως το στέκι -για όλους- Prestige, το Del Mar και το Καμίνι, που το τιμούν κυρίως οι ντόπιοι, ή το αγαπημένο των επισκεπτών, το Nouveau), καραβάκια που φεύγουν και έρχονται γεμάτα κόσμο (από ή προς τους γειτονικούς Παξούς είτε από κάποια παραλία), το νησάκι με το εκκλησάκι της Παναγίας ακριβώς απέναντι, συνθέτουν τη χαρακτηριστική εικόνα της Πάργας που από μόνη της σε βάζει σε mood διακοπών! Και όλα κάτω από τη «σκιά» του Ενετικού Κάστρου που δεσπόζει στο λόφο στα δυτικά του λιμανιού...


Βόλτα στο κάστρο

Ανηφορίζοντας από κάποιο δρομάκι πίσω από το εστιατόριο Rudis στη συμβολή του μόλου με την παραλία και ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια που ακολουθούν, σε λίγα λεπτά θα βρεθείς μπροστά στην πύλη του περίφημου κάστρου της πόλης. Άρχισε να κτίζεται τον 15ο αιώνα από τους Νορμανδούς και, μετά από αλλεπάλληλες επιθέσεις και καταστροφές από πειρατές και επίδοξους κατακτητές της πόλης, πήρε την τελική του μορφή λίγους αιώνες αργότερα από τους Ενετούς. Μπορείς να το επισκεφθείς από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, καθώς στο εσωτερικό του φιλοξενούνται ένα café και χώρος εκθέσεων. Η καλύτερη ώρα πάντως κατά τη γνώμη μου είναι αυτή του ηλιοβασιλέματος, με τα υπέροχα χρώματα να ανακλώνται στη θάλασσα και να φωτίζουν ιδανικά τόσο το νησάκι της Παναγίας όσο και την υπόλοιπη κωμόπολη που κυριολεκτικά απλώνεται στα πόδια σου, σε μια καρτποσταλική εικόνα που δεν πρέπει να λείπει από το άλμπουμ κανενός ευσυνείδητου ταξιδιώτη!

Στην καταγάλανη αγκαλιά του Ιονίου

Για να κάνεις τις... βουτιές σου, η Πάργα προσφέρει αρκετές και καλές επιλογές. Η κεντρική αμμουδιά της Πάργας είναι το Κρυονέρι, που βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα μακριά από την προβλήτα και το κέντρο και είναι μία μικρή, καθαρή αμμουδιά με άμμο και βότσαλα. Λίγο παρακάτω βρίσκεται η ήσυχη (ακόμη και στη high season) αμμουδιά του πίσω Κρυονερίου. Η πιο διάσημη παραλία της περιοχής είναι αναμφισβήτητα ο Βάλτος. Στα δυτικά της πόλης, περίπου 10 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο και πίσω από το κάστρο, η πολυσύχναστη αμμουδιά έχει υποδομές για θαλάσσια σπορ και συγκεντρώνει την πλειονότητα του κόσμου, τόσο των νεαρών όσο και των οικογενειών. Μπορείς να φτάσεις σε αυτή με τα πόδια από το στενό δρομάκι που ξεκινάει από το κάστρο. Στα ανατολικά της Πάργας και σε απόσταση 3 χλμ. από το κέντρο βρίσκεται η όμορφη παραλία του Λύχνου, σε ένα καταπράσινο τοπίο. Εκεί θα συναντήσεις και δυο μικρά θαλάσσια σπήλαια ιδανικά για υποβρύχια εξερεύνηση. Μπορείς να την προσεγγίσεις από την Εθνική Οδό Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας. Τέλος, ακόμη πιο ανατολικά (περίπου 6 χλμ.) βρίσκεται ο Άι-Γιαννάκης, μία μικρή παραλία με αμμουδιά κοντά στο χωριό Αγία Κυριακή, ενώ 6 χλμ. δυτικά της Πάργας (κοντά στο χωριό Αγιά) η παραλία Σαρακήνικο σου δίνει και τη δυνατότητα να κατασκηνώσεις. Έτοιμος λοιπόν για κολύμπι;

Για κοντινές αποδράσεις

Η Πάργα μπορεί να αποτελέσει και το ορμητήριό σου για αποδράσεις σε πολύ ενδιαφέροντα κοντινά μέρη. Μια επίσκεψη που πρέπει οπωσδήποτε να κάνει κάποιος είναι στις πηγές του ποταμού Αχέροντα, κοντά στο χωριό Γλυκή και σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από την Πάργα. Στον ποταμό λοιπόν που σύμφωνα με τη μυθολογία ο ψυχοπομπός Ερμής διέσχιζε πριν παραδώσει τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη, το φυσικό τοπίο εύκολα θα σε μαγέψει, με τα καταγάλανα και ορμητικά νερά να δένουν άψογα με τον καταπράσινο περίγυρο. Μην διστάσεις να κάνεις κάποια από τις δραστηριότητες που προσφέρονται εκεί από το Pony Club (τηλ. 6947 643805), όπως ράφτινγκ (20-25 λεπτά/ ?6 ανά άτομο), ιππασία (20 λεπτά/ ?15), εναέριο πέρασμα (?3), πεζοπορία και διάσχιση φαραγγιού. Μία άλλη κοντινή εκδρομή που μπορείς να πραγματοποιήσεις είναι στους πανέμορφους Παξούς και Αντίπαξο (?25-?30), με κάποιο από τα καραβάκια που φεύγουν καθημερινά από το λιμάνι για αυτά τα νησάκια. (Synthesis Travel, τηλ. 26840 31700)

Είτε επιλέξεις ολιγοήμερες είτε πολυήμερες διακοπές στη θελκτική κωμόπολη του νομού Πρεβέζης, ένα είναι σίγουρο: θα φύγεις γοητευμένος και με ένα γλυκό αίσθημα μελαγχολίας που σύντομα θα θελήσεις να το βιώσεις ξανά. Κάτι σαν τα συναισθήματα που σου δημιουργούνται παρακολουθώντας την Πάργα από το κάστρο την ώρα του ηλιοβασιλέματος...



ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

Οδικώς από Αθήνα ακολουθείς την Ε.Ο. Αθηνών - Πατρών. Περνώντας το Ρίο-Αντίρριο ακολουθείς τη διαδρομή Μεσολόγγι - Αγρίνιο - Αμφιλοχία - Βόνιτσα - Άκτιο - Πρέβεζα. Στην Πρέβεζα συνεχίζεις για Ηγουμενίτσα, όπου θα δεις την πινακίδα για Πάργα. Η απόσταση είναι 410 χλμ και διαρκεί γύρω στις 5 ώρες. Διαφορετικά, με τα καθημερινά δρομολόγια του ΚΤΕΛ Πρέβεζας στις 07.30, 13.00 και 20.00 από το σταθμό του Κηφισού. Το κόστος του εισιτηρίου είναι ?41,20 και η διάρκεια του ταξιδιού 8 ώρες. (τηλ. 210 5154179)

ΔΙΑΜΟΝΗ

    Parga Beach Hotel: Το 4* πρόσφατα ανακαινισμένο ξενοδοχείο διαθέτει 80 άνετα δωμάτια, ενώ μπορείς να δοκιμάσεις ξεχωριστές γεύσεις στο θεματικό και gourmet a la carte εστιατόριο. Τιμή: από ?120 το δίκλινο με πρωινό. (Χρυσογυάλι, τηλ. 26840 31410, www.masthotels.gr)
    Lichnos Beach Hotel: Εξυπηρέτηση και άνεση... σαν στο σπίτι σου θα βιώσεις στο 3* ξενοδοχείο που βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από την παραλία. Τιμή: από ?50 το δίκλινο με πρωινό.(Λύχνος, τηλ. 26940 31422, www.lichnosbeach.gr)


    Πηγές Αχέροντα: Παραδοσιακό συγκρότημα με θέα το μαγευτικό τοπίο στον ποταμό Αχέροντα. Διαθέτει ταβέρνα-εστιατόριο, café-bar αλλά και rafting club για τους λάτρεις της περιπέτειας. Τιμή: από ?50 το δίκλινο με πρωινό. (Βουβοπόταμος, υπεύθ. Τζάκος Νικόλαος, τηλ. 26660 41300, www.acheronsprings.gr)
    Sol: 4* ξενοδοχείο με πανέμορφα δωμάτια, ακριβώς πάνω από την παραλία Κρυονερίου. Τιμή: από ?110 το δίκλινο με πρωινό. (τηλ. 26840 32332, www.hotel-sol.eu)



ΦΑΓΗΤΟ

    Σοδειά: Εστιατόριο-μεζεδοπωλείο με ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και προτάσεις σε κρέας και ψάρι, αλλά και με μεγάλη ποικιλία μεζέδων, όλα μαγειρεμένα με σπιτικό τρόπο και πάντοτε από τα πιο αγνά υλικά! Δοκίμασε τη σαλάτα Σοδειά, το γιαουρτλού κεμπάπ, αλλά και μύδια αχνιστά ή σαγανάκι, σε έναν προσεγμένο και νεανικό χώρο ακριβώς δίπλα στη θάλασσα. Τιμή: ?15-17 με κρασί. Καθημερινά 10:00-02:30. (Γρ. Λαμπράκη, τηλ. 26843 00437)
    Bacchos: Η οικογενειακή ψαροταβέρνα που λειτουργεί εδώ και 8 χρόνια είναι ιδανική για να δοκιμάσεις λαχταριστά ψάρια, θαλασσινά και οστρακοειδή. Αν πάλι δεν είσαι fan των θαλασσινών προτίμησε το εξαιρετικό αρνάκι «κλέφτικο»! Τιμή: ?14-15 με κρασί. Καθημερινά από 11:00. (Ανεξαρτησίας 65, τηλ. 26840 32700)
    Κάστρο 1380: Διεθνής κουζίνα και εκπληκτική θέα. Τιμή: ?20-22 με κρασί. Καθημερινά 17:30-00:30. (Γ. Ζέρη, τηλ. 26840 32164)

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

    Prestige: Café cocktail bar με υπέρκομψο χώρο όπου μπορείς να ξεκινήσεις με καφεδάκι το πρωί και snack, γλυκό ή παγωτό το μεσημέρι, ενώ το βραδάκι θα απολαύσεις το cocktail σου (επίλεξε Pina Colada strawberry) υπό τους ήχους των τελευταίων μεγάλων hits. Tip: πάρε το ποτό σου και άραξε στο πεζούλι απέναντι, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα! Τιμή: καφές ?3, ποτό ?6. Καθημερινά 08:00-05:00. (παραλία Πάργας, τηλ. 26840 32440, κιν. 6944 992030)
    Sail In: Μπαράκι για ατμοσφαιρικές καλοκαιρινές νύχτες. Ποτό ?7. Καθημερινά από 12:00. (Γ. Ζέρη 1, τηλ. 26840 32097)
    Blue Bar: Επίλεξε από τη λίστα που περιλαμβάνει πάνω από 150 cocktails! Cocktail ?7,5-?10. Καθημερινά από 18:00. (τηλ. 26840 32067)
    Antico: Rock διάθεση και ακούσματα. Ποτό: ?6. Καθημερινά 19:00-05:00. (τηλ. 26840 32713)

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα    travelstyle.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: