Ένα επώνυμο blog που γράφει και αναδημοσιεύει θέματα που αφορούν τον Καποδιστριακό Δήμο Πάργας. Oι αναρτήσεις του δεν αποτελούν υποχρεωτικά και άποψη του διαχειριστή
Για αναρτήσεις και διαφωνίες επώνυμα στη διεύθυνση tessas@freemail.gr

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Όταν ο Αϊζενχάουερ ήθελε... την Πάργα.

    Η πλατεία Πάργης είναι από τις παλιότερες των Ιωαννίνων. Το όνοµά της το πήρε αµέσως µετά τηναπελευθέρωση της πόλης το 1913. Σήµερα αποτε-λεί ένα από τα πιο δυνατά τοπωνύµια της πόλης,και δη στην καθαρεύουσα (Πάργας στη νεοελ-ληνική γλώσσα). Ωστόσο, η πλατεία αυτή για αρ-κετά χρόνια είχε χάσει την ονοµασία της γιαπολιτικούς λόγους.
 Ήταν στις 22 ∆εκεµβρίου του 1959, όταν το ∆ηµοτικό Συµβούλιο της πόλης µε δήµαρχο τον Γρηγόρη Σακκά αποφασίζει να µετονοµάσει την πλα-τεία Πάργης σε πλατεια Ντουάιτ Αϊζενχάουερ προς τι-µή του προέδρου των ΗΠΑ και ενόψει της επίσκεψής του στην Ελλάδα και βέβαια στο πλαίσιο του φιλοαµερικανισµού που αν-θεί εκείνη την περίοδο στη χώρα µας. Στην εισήγηση του δη-µάρχου,ο Αϊζενχάουερ χαρακτηρίζεται «ηγέτης της παγιώσεως της Ειρήνης του Κόσµου».
Το ∆ηµοτικό Συµβούλιο εκδίδει µάλιστα ψήφισµα µε το ο-ποίο ανακηρύσσει «τον µέγαν ηγέτην του ελευθέρου κόσµου» επίτιµο δηµότη ενώ αποφασίζει επιπλέον να του απονείµει καιτο χρυσό µετάλλιο της πόλης.

Τον Μάρτιο του 1965 ο δήµαρχος Χριστόφορος Κωσταδή-µας αποφασίζει να επιστρέψει στην Πάργα... την πλατεία της στα Γιάννενα. Ο δήµαρχος υποστηρίζει: «Τιµώµεν περισσότε-ρον ως εθνικήν διά ηµάς αξίαν την ωραία και ηρωϊκήν Πάργα ηοποία κατά τους χρόνους της τούρκικης σκλαβιάς και ιδιαιτέρωςκατά την περίοδον της τυραννίας του Αλή πασά υπήρξεν το κα-ταφύγιον των διωκοµένων Ηπειρωτών αλλά και ορµητήριον α-πόθεν απέδραµον οι µαχηταί εναντίον του τυράννου κατακτητού. Εάν ο στρατηγός Αϊζενχάουερ εγνώριζεν ότι ηµείς καθηρέσα-µεν τας πινακίδας της Πάργας διά να θέσωµεν εις την θέσιν την πινακίδα µε το όνοµά του, θα ησθάνετο αποτροπιασµόν και περιφρονησιν προς τους υπευθύνους της πράξης αυτής, ως απεµπολούντας τας εθνικάς των αξίας». Η αντι-πολίτευση εκτιµά ότι η πραξη αυτή είναι αποτέ-λεσµα κοµµατικής εµπάθειας και µόνο. Η πλατείαως πλατεία Αϊζενχάουερ δεν ξεχνιέται όµως. Ε-πιστρέφει επί δικτατορίας. Τον Ιούνιο του 1967, το δηµοτικό συµβούλιο ανακαλεί µια σειρά απόαποφάσεις ονοµασίας και µετονοµασίας των ο-δών που είχε λάβει η δηµοτική αρχή του Κωστα-δήµα. Ο Αϊζενχάουερ αποµακρύνεται οριστικά απότην πόλη µε τη µεταπολίτευση.
∆έσκας Πέτρος - Αθανάσιος
Φιλόλογος.

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα  εφημερίδα «H Πάργα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: