Ένα επώνυμο blog που γράφει και αναδημοσιεύει θέματα που αφορούν τον Καποδιστριακό Δήμο Πάργας. Oι αναρτήσεις του δεν αποτελούν υποχρεωτικά και άποψη του διαχειριστή
Για αναρτήσεις και διαφωνίες επώνυμα στη διεύθυνση tessas@freemail.gr

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Πάργα 1971 - Ελληνική ταινία "Αδιέξοδος".

    Άλλη μια soft ερωτική περιπέτεια εξετάζω στο παρόν thread. Είναι οι "Ερωτομανείς" ή κατά άλλη ονομασία "Αδιέξοδο" μια παραγωγή της GD Films (Γρηγόρης Δημητρόπουλος) του 1971 σε σενάριο Γιάννη Τζιώτη και σενάριο Όμηρου Ευστρατιάδη. Ξενόγλωσσος τίτλος: "Conflict of emotions".

Το θέμα - το καστ. Ένας νεαρός μορφινομανής, ο Τώνης (Udo Kier) προσπαθώντας να εξασφαλίσει τη δόση του συνδέεται με μια συμμορία εμπόρων ναρκωτικών και μπλέκεται στον θάνατο ενός από αυτούς (Χρήστος Τσάγκας). Γίνεται αντιληπτός όμως από ένα άλλο μέλος, το Βασίλη (Ανέστης Βλάχος) που τον ωθεί να παίξει το παιχνίδι της συμμορίας για να επιβιώσει. Πιο συγεκριμένα και με εντολή του αρχηγού της σπείρας, Ιγγλέση, (Λευτέρης Γυφτόπουλος) ο Τώνης θα πρέπει να εξοντώσει τη σύζυγο του τελευταίου, Όλγα (Μπέτυ Αρβανίτη) σε αντάλλαγμα για την μελλοντική φυγάδευσή του από τη συμμορία.

Ο Τώνης θέλοντας και μη, δέχεται και φτάνει στο ερημητήριο της Όλγας. Τα πράγματα όμως δεν βαίνουν όπως σχεδιάστηκαν. Ο Τώνης ερωτεύεται την Όλγα και προσπαθεί να ανακαλύψει το παρελθόν της. Μέσα από το ημερολόγιό της και ένα συνεχές back and forth μαθαίνουμε λεπτομέρειες για τους δύο ήρωες. Την χρησιμοποίηση της Όλγας από τον Ιγγλέση ως προκάλυψη για τις βρωμοδουλειές του, το αναπόφευκτο διαζύγιο και τη φυγή της Όλγας. Το μπλέξιμο του Τώνη με τα ναρκωτικά. Την κοπέλα του, Στέλλα (Νίκη Τσιγκάλου) και τη μητέρα του (Πέρυ Ποράβου) που αν και τον αγαπούν δε θα φράξουν τον δρόμο του προς τα κάτω. Την σχέση του Ιγγλέση με μια πρώην ιερόδουλο, την Άννα (Ρένα Κοσμίδου) που θέλει να ξεφύγει από τον δεσποτικό του έλεγχο. Τώνης και Άννα θα καταφέρουν να σπάσουν τα δεσμά της σκλαβιάς τους (ναρκωτικά και προστάτης αντίστοιχα). Η συμμορία μπαίνει στο στόχαστρο της αστυνομίας και διαλύεται. Τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους και ο Τώνης τον δικό του προς την απεξάρτηση...

Σχόλια. Ο Ευστρατιάδης εδώ πραγματεύεται ένα μάλλον διαφορετικό από τα συνηθισμένα, των ταινιών του, θέμα. Η εξάρτηση από τα ναρκωτικά και η δράση των παραβατικών συμμοριών είναι το πλαίσιο, ειδωμένο βέβαια μέσα από το ερωτικό κάδρο των ταινιών του είδους. Η ταινία έχει θα έλεγα ενδιαφέρον και ως προς την ποιότητα των συντελεστών (αναφέρω παρακάτω) και ως προς την ποικιλία των πολύμορφων γυρισμάτων. Ως προς τα τελευταία υπάρχει μια έντονη ομοιότητα με την "Πρόκληση" που επίσης γυρίστηκε την ίδια χρονιά, είναι δε πιθανόν κάποια πλάνα να χρησιμοποιήθηκαν και στις δύο ταινίες, μετά από σχετική επεξεργασία. Ο σκηνοθέτης "παίζει" χωροχρονικά, με τις εναλλαγές παρόν-παρελθόν και Αθήνα - παραθαλάσσια κοινοτητα. Σαν αποτέλεσμα βλέπουμε εντυπωσιακά πλάνα από κάστρα και παραλίες ασυνήθιστες γωνίες λήψης και ατμόσφαιρα που παραπέμπει ορισμένες στιγμές σε ταινία τρόμου. Το ενδιαφέρον και η αβεβαιότητα του θεατή συντηρείται σε ικανοποιητικό βαθμό παρά το οπωσδήποτε αρκετά προβλέψιμο τέλος.

Κορυφαία ερμηνεία παίρνουμε από τον Udo Kier, έναν σπουδαίο ηθοποιό που αργότερα συμμετείχε σε αρκετές ποιοτικές ταινίες. Ενσαρκώνει με πειστικό τρόπο τον ναρκομανή, αν και το ντουμπλάρισμα της φωνής του δεν θα έλεγα ότι ήταν και το καλύτερο. Από κοντά και η Αρβανίτη που με εντυπωσιακό παράστημα "γεμίζει" την οθόνη ως η μοιραία γυναίκα. Οι δεύτεροι ρόλοι στελεχώνονται από καλούς ηθοποιούς, μερικοί από τους οποίους (Βαγγέλης Καζάν, Ανέστης Βλάχος, Χρήστος Τσάγκας) συγκαταλέγονται, και όχι άδικα, στα "βαριά" ονόματα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Χαρακτηριστική η φιγούρα του Κώστα Παπαχρήστου στον αιώνιο ρόλο του αξιωματικού της αστυνομίας.

Μουσική. Ο Γιάννης Πουλόπουλος υπογράφει τη μουσική της ταινίας και ερμηνεύει το "Songbird" και το "Όσα δεν πήρε ο άνεμος". Ευχάριστη έκπληξη η συμμετοχή της Ελένης Ανουσάκη σε ένα κομμάτι το "Μη μου ζητάς". Γενικά συμβατό η μουσική παραγωγή με το χρώμα της ταινίας, χωρίς όμως να έχει τον ανάλογο πλούτο της Πρόκλησης.

Μικρά-μικρά. Αξίζει να ερευνηθεί το πού γυρίστηκε η ταινία, στο αντίστοιχο thread της σελίδας. Έχω την εντύπωση ότι γυρίστηκε, πέραν της Αθήνας σε διαφορετικά παραθαλάσσια μέρη. Ένα από αυτά πιστεύω ότι είναι η Κάρυστος ενώ δεν αποκλείεται γυρίσματα να έχουν γίνει και στο Ναύπλιο.

Video. Πέραν των μουσικών κομματιών, τα link των οποίων δόθηκαν παραπάνω, εδώ δίνονται και άλλες στιγμές της ταινίας.


Πηγή: Αναδημοσίευση από τiσ σελίδες vorioionio.blogspotretromaniax.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: