Ένα επώνυμο blog που γράφει και αναδημοσιεύει θέματα που αφορούν τον Καποδιστριακό Δήμο Πάργας. Oι αναρτήσεις του δεν αποτελούν υποχρεωτικά και άποψη του διαχειριστή
Για αναρτήσεις και διαφωνίες επώνυμα στη διεύθυνση tessas@freemail.gr

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Τα γλυπτά της Πάργας και οι δημιουργοί τους.

   Η επιτύμβια πλάκα που σώζεται στο κοιμητήριο Πάργας είναι διαστάσεων 1,81cm επι 89cm και πάχους 8cm από Πεντελικό μάρμαρο. Φέρει στο επάνω μέρος ένα μικρό σταυρό δαφνοστεφανωμένο. Η ανάγλυφη γυναικεία μορφή που δεσπόζει στο κέντρο είναι με καλοφτιαγμένα μαλλιά και αέρινο μανδύα. Η εικόνα της μας παραπέμπει σε αρχαιοελληνική θεματολογία καθώς περιμετρικά έχει ανάγλυφους έλικες αμπέλου.
Το γλυπτό βρισκόταν στο παλιό κοιμητήριο του καθεδρικού ναού Αγίου Νικολάου και διασώθηκε από την καταστροφή για την αναδιαμόρφωση του χώρου το 1950.

Μετά το θάνατο της Μαρίκας Βασιλά - Στύλλου [ευεργέτιδος (1890-1987)] συγγενή της οικογένειας Βασιλά, το γλυπτό μεταφέρθηκε στο κοιμητήριο όπου κοσμεί σήμερα τον τάφο της. Η επιτύμβια στήλη αρχικά είχε τοποθετηθεί στον τάφο της Δηϊδάμειας Βασιλά από τον Βασίλειο Ευαγ. Βασιλά μεγάλο ευεργέτη της Πάργας (1850-1928) γιό της, που ζούσε κυρίως στη Τεργέστη, αναγράφει δε:

ΕΝΘΑΔΕ ΚΕΙΤΑΙ ΔΗΪΔΑΜΕΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΗ ΒΑΣΙΛΑ
ΒΙΩΣΑ ΕΤΗ 69 ΕΤΕΛΕΥΤΑ ΤΗ 7 MAPTlOY 1880
ΣΗΜΑ ΤΟΔΕ ΥlΪΚΗΣ ΣΤΟΡΓΗΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ
ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΕΠΟΤΟΥΝ ΑΘΗΝΑΙ

Οι αδελφοί Βούλγαρη με καταγωγή από την Τήνο είναι οι κατασκευαστές αυτού του υπέροχου αρχαιοπρεπούς ταφικού μνημείου το οποίο παραγγέλθηκε από τους Βασιλάτες στο εργαστήριό τους στην Αθήνα και έφθασε στην Πάργα τέλη του 1880. Πλήθος γλυπτών των αδελφών Βούλγαρη  συναντάμε σε τάφους στο Α' Κοιμητήριο Αθηνών, οι οποίοι είναι διατηρητέα μνημεία.

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα  patatoukos.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια: